Oslobodite se viška kilograma radeći kardio vježbe
Aerobik rješava problem viška kilograma

Aerobik vam pomaže da oslabite

Oslobodite se viška kilograma radeći kardio vježbe

Vježbe aerobika i opterećenja na tijelo i masno tkivo kod osoba sa viškom kilograma i gojaznih u pogledu gubitka tjelesne težine imaju prednost

Istraživači sa Univerziteta Djuk ispitivali su uticaj vježbi aerobika i opterećenja na tijelo i masno tkivo kod osoba sa viškom kilograma i gojaznih i zaključili da u pogledu gubitka tjelesne težine, vježbe aerobika imaju prednost.

- Ako imate višak kilograma, dobro je da izgubite masno tkivo i tjelesnu masu. Ako je to vaš glavni cilj, onda treba da radite kardio vežbe- kaže dr Lezli Vilis, fiziolog sa Univerziteta Djuk i glavni autor ove studije o vježbama aerobika.

Međutim, ona naglašava da to ne znači da su vježbe opterećenja loše, već da su takođe važne zato što doprinose porastu čiste tjelesne mase - što je jako važno kako starimo.

Ova studija, objavljena prošlog mjeseca u časopisu Journal of Applied Physiology, ispitala je 234 odrasle osobe između 18 i 70 godina starosti koje su imale višak kilograma ili bile gojazne. One su učestvovale u jednom od tri osmomjesečna programa koji su se sastojali od vježbi aerobika, vježbi opterećenja i kombinacije ove dvije vrste vježbi. Grupa na vježbama aerobika vježbala je po 45 minuta tri puta nedeljno uz maksimalno opterećenje srca od 70 do 85 odsto. Grupa na vježbama opterećenja radila je osam do 12 ponavljanja na odgovarajućim spravama, postepeno povećavajući opterećenje. Treća grupa je kombinovala režim ove dvije grupe. Na kraju treninga, svakom učesniku je mjerena tjelesna težina i testirana kardio kondicija, tjelesni sastav i snaga.

Studija je ustanovila da su grupa na vejžbama aerobika i grupa sa kombinacijom vježbi izgubile najviše kilograma, nešto manje od dva. Oni koji su radili samo vježbe opterećenja dobili su otprilike isti broj kilograma čiste tjelesne mase. Kardio grupa je gubila kilograme, ali isto tako i čistu tjelesnu masu. Kod kardio i mješovite grupe došlo je do smanjenja obima struka, za 1 kvadratni centimetar kod kardio grupe i 1,66 kod mješovite. Ove grupe su takođe izgubile 1 i 2 odsto masnog tkiva, respektivno, dok kod grupe sa vježbama opterećenja nije došlo do značajnih promjena. Međutim, kod grupe na vježbama aerobika nije došlo do promjene čiste tjelesne mase kao kod druge dvije grupe koje su imale vježbe opterećenja.

Na osnovu ovoga, studija govori da ako imate samo par sati nedeljno za vježbanje a želite da izgubite kilograme, onda je najbolje da radite vježbe aerobika, kao i da su, ako imate vremena, vježbe opretećenja plus kardio vježbe najbolje za dobijanje čiste tjelesne mase.

Međutim, problem je u tome što se ovakve studije ponekad shvataju suviše bukvalno, kaže dr Ebi Smit-Rajan, naučnica specijalizovana za vježbanje i sport na Univerzitetu u Severnoj Karolini. Iako je nauka koja stoji iza ove studije ,,bez greške’’ i daje značajne podatke o ovoj temi, kaže ona, takođe je važno da se u obzir uzmu i dodatni praktični faktori prije nego što promijenite način vježbanja.

- Ako pogledamo samo promjene u nivou masti’’, kaže ona, ,,u pitanju je samo nešto manje od dva kilograma. Iako je to statistički značajno, očekivali bismo veću promjenu u nivou tjelesne masti i težine sa ovako sveobuhvatnim programom vježbanja.

Veći dio istraživanja koje vrši Smit-Rajan odnosi se na vježbanje jakog intenziteta u određenim intervalima, gdje je primijetila da dolazi do većih promjena tokom manje vremena provedenog u vježbanju na nedeljnom nivou. Slaže se, međutim, da ne treba reći ljudima da prestanu sa vježbama opterećenja, što direktno ili indirektno utiče na metabolizam jer mišići gube snagu. Proces povratka snage podrazumijeva veći unos kalorija, i što je intenzivnije vježbanje, više kalorija sagorijevamo pri oporavku tih mišića.

,,To ne znači da ne treba raditi vježbe opterećenja ili da treba raditi samo vježbe aerobika’’, kaže ona. ,,Obje vrste vježbanja su važne. Ova studija takođe ističe važnost ishrane. Vježbanje nije jedini važan dio gubitka tjelesne težine; ishrana je veoma značajan faktor. Ispitanici su unosili 2.000 kalorija dnevno, što je praktično, ali došlo je do malog gubitka masti i kilograma tokom šest mjeseci.

Zato je najvažnije da pronađete nešto što odgovara vašim ciljevima (gubitak kilograma, promjena izgleda, poboljšanje kardio kondicije) i čega ćete se pridržavati. Male su šanse da ćete nastaviti ako izgubite samo par kilograma i jedan ili dva odsto tjelesne masti za osam nedelja. Oni koji žele da promijene svoj ukupni izgled moraju da povećaju intenzitet i učestalost. I, naravno, da jedu manje.

 

(Izvor:zenablic.rs)