Ovo su najmanje države na svijetu (FOTO)
Monako

Top 10

Ovo su najmanje države na svijetu (FOTO)

Neke od najmanjih država na svijetu su: Vatikan, Monako, San Marino, Tuvalu, Nauru, Maršalova ostrva, Makao...

Postoje države koje su manje od nekih svjetskih gradova. Ovu su neke od njih:

Vatikan

 

vatikan

Najmanja je država na svijetu s površinom od 0,44 km2 i sa stanovništvom od oko 800 stanovnika od kojih niti jedan nije stalni državljanin. Vatikan se nalazi unutar Rima, a nastao je 1929. godine Lateranskim ugovorom kao nasljednik nekada moćne i velike Papinske države. Vatikan je izborna monarhija kojoj je na čelu biskup Rima – Papa. Vatikan je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape te ima samostalnu upravu, sudstvo i vanjsku politiku. Ima najmanju i najstariju vojsku na svijetu Švajcarsku gardu.

Monako

 

Državica okružena francuskom teritorijom najgušće je naseljena zemlja na svijetu. Inače je riječ o parlamentarnoj monarhiji na čelu koje se nalazi knez Albert II. Monako je, između ostalog, poznat i o održavanju takmičenja u Formuli 1 koja se naziva Velika nagrada Monaka te po teniskom turniru Masters 1000 – Monte Carlo.

Osim toga, Monako je zemlja kazina koji su u svijetu dodatno popularizovani kroz filmove o Jamesu Bondu, a tamo se nalazi i poznati Okeanografski muzej.  Površina Monaka je 1,98 kilometara kvadratnih.

Gibraltar

 

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva koji se nalazi između Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, a poznat je po Gibraltarskim vratima koja odvajaju Evropu i Afriku.

Glavna atrakcija Gibraltara je njegova topografija, turisti uglavnom cijeli dan provedu vozeći se žičarom kako bi razgledali prekrasan krajolik ovog mjesta čija površina iznosi 6,8 kilometara kvadratnih.

Nauru

 

Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu, najmanja je izvanevropska država i najmanja je republika na svijetu. Površina joj je 21 km2 i ima oko 9300 stanovnika (2010.). Jedina je država na svijetu koja nema glavni grad.

Tuvalu

 

Ova ostrvska država ukupne površine 26 km2 nalazi se u Tihom okeanu južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija. Sastoji se od 9 koraljnih ostrva u nizu, a najviša nadmorska visina je 5 m, pa bi zbog podizanja nivoa mora ova država mogla nestati kroz 50 godina. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihovog internet domena .tv

San Marino

 

Kao što je Monako potpuno okružen Francuskom tako je San Marino potpuno okružen Italijom. Riječ je o trećoj najmanjoj državi Evrope te jednoj od najstarijih država na svijetu. Prema istoriji, osnovao ju je 301. godine klesar Marin s ostrva Raba. Marin je sa svojim prijateljem Leom pošao u Rimini, ali zbog progona hrišćana sklonio se na brdo Monte Titano i izgradio kapelicu. Ta kapelica je činila jezgru budućeg grada San Marina.

Službeni datum osnivanj države je 3. septembra 301. godine. Površina San Marina iznosi 60,57 kvadratnih kilometara.

Lihtenštajn

 

Ova kneževina graniči sa Švajcarskom i Austrijom, a cijela zapadna granica Lihtenštajna je određena lijepom rijekom Rajnom. Zbog svog planinskog reljefa danas ima dosta razvijen skijaški turizam.

Zbog svog krajolika ova državica takođe je popularna među planinskim penjačima i atletičarima. Površina Lihtenštajna iznosi 160 kilometara kvadratnih.

Maršalova ostrva

 

Republika Maršalova ostrva je ostrvskaa država u Tihom okeanu ukupne površine 181 km2,  sastoji od 29 atola i 5 izolovanih ostrva. Ovo je prilično nova država pošto je nezavisnost stekla tek 1986. kada su se odvojili od SAD-a. Maršalova ostrva su jedno od najboljih svjetskih odredišta za ronioce zbog svog prekrasnog podmorja i ostataka brodova iz drugog svjetskog rata.

Sveti Kristofor i Nevis

 

Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva ostrva (Sveti Kristofor i Nevis). Ostrva su većinom vulkanskog porijekla i ukupna površina ove države je 261 km2. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija.  Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svecu zaštitniku, Sveti Kristofor. Manje ostrvo nazvao je Nevis (španj. nieves = snijeg).

Makao

 

Macau je nekad bio portugalska kolonija, a nalazi se blizu Kine. Poznato je kao jedno od mjesta za kockanje, ali zapravo ima i divanu istorijsku baštinu koju je prepoznao i UNESCO. Iako je i dalje regija Kine, Macau zadržava svoju nezavisnost kroz vlastitu valutu, običaje i ukusnu kuhinju. Teritorija na kojem živi više od pola miliona stanovnika sastoji od poluostrva i dva ostrva ukupne površine od 29,5 kilometara kvadratnih.

Izvor: Kolektiv.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.