Jezero Avusor izgleda i kao beba i kao srce (FOTO)
Jezero Avusor

Turska

Jezero Avusor izgleda i kao beba i kao srce (FOTO)

Jezero Avusor na vrhu planine Kackar, na istoku turskog crnomorskog primorja, svojim neobičnim oblikom plijeni pažnju mnogih domaćih i stranih posjetilaca, piše Anadolija (AA).

Avusor koji se nalazi u blizini istoimene visoravni, zavisno od ugla gledanja, može izgledati kao beba, odnosno fetus, ali može izgledati i kao srce. Do jezera se može stići automobilom ili minibusem.

Zaljubljenici u prirodu vrlo često posjećuju ovo mjesto, a njegova ledeno-hladna voda pravo je osvježenje u vrelim ljetnim danima. Jezero su oduvijek posjećivali planinari i izletnici, međutim u posljednje vrijeme sve češće ga posjećuju i fotografi kako bi snimili vrhunske fotografije.

Domaći i strani turisti pokazuju sve više interesovanja za jezero Avusor pa je tako moguće organizovati i različite obilaske uz profesionalne vodiče.

"Prava ljepota visoravni Avusor je istoimeno glečersko jezero tirkizne boje", kazao je za Anadoliju lokalni vodič Kazim Kesimal.

Najviši vrh planine Kackar iznosi 2.900 metara, a jezero Avusor nalazi se na 2.600 metara nadmorske visine. Kesimal je dodao kako ovo jezero privlači mnogo planinara i planinarskih društava. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.