Melburn petu godinu zaredom najpoželjniji grad za život u svijetu
Melburn

Pokazala anketa

Melburn petu godinu zaredom najpoželjniji grad za život u svijetu

Australijski grad Melburn je petu godinu zaredom izabran za najpoželjniji grad za život u svijetu, pokazala je anketa udruženja Economist Intelligence Unita (EIU), prenosi Anadolija(AA).

Melburn se i ove godine nalazi na vrhu liste najpoželjnijih gradova za život sa ukupno 97,5 poena.

Istraživanje EIU-a rangira gradove širom svijeta prema poželjnosti za život na osnovu stabilnosti, zdravstvene zaštite, kulture, zaštite okoliša, obrazovanja i infrastrukture. Naime, Melburn je u vrhu ljestvice na osnovu 30 kriterijuma. Anketom je obuhvaćeno 140 gradova.

Na drugom mjestu se nalazi austrijska prijestolnica Beč sa 97,4 poena. Na trećem mjestu je kanadski Vankuver sa 97,3 poena. 

Teroristički napadi u posljednjih 12 mjeseci u Francuskoj i Tunisu, kao i na Bliskom istoku, ali i sukobi u Ukrajini i Libiji uticali su na položaj gradova u ovim zemljama na spomenutoj listi najpoželjnijih gradova za život. Tako se sirijski Damask zbog rata koji već više od četiri godine vlada u ovoj zemlji našao na posljednjem mjestu na listi. 

Među prvih pet najpoželjnijih gradova za život u svijetu nalaze se: Melburn, Beč, Vankuver, Toronto, a petu poziciju dijele australijski Adelaide i kanadski Kalgari.

Na posljednjih pet pozicija na listi nalaze se: libijski Tripoli, nigerijski Lagos, novogvinejski Port Moresbi, kao i Daka u Bangladešu i sirijski Damask. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.