Savršen spoj zapadne i islamske arhitekture (FOTO)
Tvrđava Koka, Španija

Tvrđava Koka

Savršen spoj zapadne i islamske arhitekture (FOTO)

Tvrđava Koka (poznata i kao Dvorac Koka) se nalazi u istoimenom gradu u provinciji Segovija, Španija. U 15 vijeku su je izgradili Nadbiskup od Segovije i Don Alonso de Fonseka, tadašnji vladar Koke i Alaehose.

U Španiji se može pronaći mnogo arhitektonskih zdanja koja prikazuju spoj islamske i zapadne arhitekture, ali Koka je možda i jedan od najboljih primjera gotičkog i mudejarskog stila. (Mudéjar je skupni naziv za Maure, ili uopšte muslimane iz pokrajine Al-Andalus koji su nakon rekonkviste odlučili da ostanu na teritoriji hrišćanske Španije.)

Tvrđava je sastavljena od dva kvadratna vanjska zida širine 2,5 metra, koji su ispujeni hodnicima i vratima. Oba zida imaju poligonalne kule na uglovima, a okružuje ih suvi duboki jarak. Upravo je zbog ovakvog stila arhitekture Tvrđava Koka već vjekovima poznata kao ‘neosvojiva’.

Za razliku od većine vojnih utvrđenja, Koka ima jako luksuzan i raskošan enterijer ispunjen maurskim ukrasima. Zbog svog veličanstvenog izgleda, više se koristila kao palata nego kao utvrđenje.

Tvrđava Koka je danas poznata kao kruna mudejarskog vojnog arhitektonskog stila.

Tvrdjava-Koka-1

 

Tvrdjava-Koka-2

Tvrdjava-Koka-3

Tvrdjava-Koka-4

Tvrdjava-Koka-5

Tvrdjava-Koka-6

Tvrdjava-Koka-7

Tvrdjava-Koka-8

Izvor: Pixelizam.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.