ilustracija

Samit u Rigi

"EU mrtva pred ruskim medvjedom"

Samit Istočnog partnerstva u Rigi je pokazao usporavanje ideje Brisela da šest bivših republika SSSR približi EU i udalji od Rusije, piše Večernji list.

Novinar zagrebačkog lista Tomislav Krasnec navodi da je za EU pred probuđenim ruskim medvjedom najbolje da primijeni taktiku strateškog strpljenja, odnosno da se pravi mrtva.

“Znam da smo svi nestrpljivi i da želimo promjene, ali moramo da primijenimo strateško strpljenje. Samit u Rigi nije sazvan da bi se objavili veliki koraci unaprijed“, rekao je predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk. 

Zajednična deklaracija samita u Rigi je blaža od deklaracija sa samita Istočnog partnerstva u Viljnusu, na kom je tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU, što je podstaklo proevropske Ukrajince da izađu na ulice i pokrenu proteste koji so doveli do promjene vlasti, ali i do rata u Ukrajini. 

Deklaracija sa samita u Rigi navodi da EU ponavlja svoj stav o ruskoj ilegalnoj aneksiji Krima i Sevastopolja, ali se ne pominje da svih šest istočnih partnera podržava taj stav, za šta su se potrudile Belorusija i Jermenija. 

“Brisel ne želi da isprovocira Moskvu, kao što mnogi misle da je isprovocirao kada je Janukoviča u Viljnusu suočio sa ultimatumom jer niko ne želi da da razlog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bude agresivan“, navodi Krasnec. (B92, Večernji list)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.