Dani kineskog filma u Nikšiću

Scena 213

Dani kineskog filma u Nikšiću

Na Sceni 213, od ponedjeljka 25. do nedjelje 31. maja od 18h, u okviru Dana kineskog filma biće prikazano sedam filmova Kineski zodijak, Raspoloženi za ljubav, Voz Džo Ju, Podigni crvenu svjetiljku, Cvijeće rata, Opasne veze i Veliki majstor. Organizatori ovog daogađaja su Institut Konfučije koji postoji u okviru Univerziteta Crne Gore i Centar za kulturu Nikšić a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Džeki Čen je producent, reditelj i glavna zvijezda filma "Kineski zodijak" koji je najavio kao svoj posljednji akcioni film. Čen igra lovca na blago koji pokušava da pronađe glave 12 skulptura - životinja iz kineskog horoskopa...

Radnja filma „Raspoloženi za ljubav“ (2000) reditelja Vong Kar-Vaija (Wong Kar-Wai) se odvija u Hong Kongu 1962. godine gdje se dva bračna para provodeći sve više vremena zajedno počinju zbližavati…

Film „Voz Džou Ju“ (2002)  je rediteljsko ostvarenje Đžou Suna (Zhou Sun). Umjetnica Džou Ju osjeća duboku prisnost prema pjesniku Čen Đingu kod kojeg svakog vikenda putuje nekoliko sati vozom. Na jednom od tih putovanja upoznaje hedonistu, veterinara Džang Đianga koji je vodi na drugu željezničku stanicu u mračan tunel bez povratka…

Film  „Cvijeće rata“ (2011) reditelja Jimoua Džanga (Yimou Zhang) je istorijska ratna drama o japanskom masakru u Nanđingu tokom Drugog svjetskog rata. Priča govori o tome kako su u jednoj katoličkoj crkvi pogrebnik Džon (Christian Bale), jedna učenica Nanđinške škole, 13 prostitutki koje su pobjegle od ratnih strahota i nekoliko vojnika i ranjenika preživeli masakr japanskih vojnika. Ovaj kineski film je nominovan za Oskara u konkurenciji za najbolji strani film.

 Film „Podigni crvenu svjetiljku“ (1991) režisera Jimoua Džanga (Yimou Zhang) nagrađen 1991. Srebrnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu i nominovan za nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja. Mlada žena postaje četrvta supruga bogatog vladara i mora da nauči da živi po strogim pravilima i pod tenzijom unutar domaćinstva…

Film „Opasne veze“ (2012) je  kineska adaptacija francuskog romana „Opasne veze“ Šarla Lakloa,  u režiji Jin – ho – Hura čija je radnja smeštena u Šangaju 1930-ih, koji je tad bio slavni, buntovni „Pariz istoka“. Dok se rat nadvija nad Šangajem, starija pripadnica otmenog društva, Mo Jieju, srijeće plejboja Ksija Jifana.

Fokus filma „Veliki majstor“ Vong Kar-Vaija (Wong Kar-Wai) je na Ip Manu, učitelju kineske borilačke vještine ving cung. Interesantno životno putovanje Ip Mana počinje kada sa 13 godina otkriva vještinu ving cung-a (u bukvalnom prevodu "vječito proljeće"). Zahvaljujući starom i mudrom učitelju kome je bio posljednji učenik, Man je ovladao vještinom, i nakon toga se zaposlio u policiji.Svoje znanje u početku je dijelio sa porodicom i prijateljima, neformalno držeći časove onima koji su mu se obratili za pomoć, da bi tek kasnije počeo ozbiljnije da se bavi obukom i postao veliki učitelj. Mnogi njegovi učenici kasnije su postali majstori, a kroz njegovu školu prošao je čak i slavni Brus Li. Značajan trag ostavio je i u pisanoj formi u kojoj je dokumentovao istoriju ving cung-a i mnoge legende o njenom nastanku. Toni Leung, koji tumači Ip Mana, pet godina je trenirao ovu vještinu kako bi se pripremio za ulogu.

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.