Čokoladna lopta
ilustracija

Savršeno, probajte

Čokoladna lopta

Ovakav poslastičarski spektakl nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a ukoliko ste iole vješti u kuhinji, predlažemo vam da se latite posla.

Za ovu ukusnu čokoladnu loptu biće vam potrebni sljedeći sastojci:

- 1 šolja čokoladnih kapljica (ili sjeckane čokolade)
- Karamel sos
- Sladoled od vanile
- Par sjeckanih jagoda
- Orasi, lješnici

Najprije otopite čokoladu na pari. Najbolje bi bilo da koristite termometar kako biste pratili temperaturu (oko 37,38 stepeni). Nakon što je otopite, dodajte joj još malo čokoladnih kapljica kako biste spustili temperaturu. Promiješajte i sipajte u plastičnu loptu koju ćete koristiti kao kalup. Ostavite u frižider na 30 minuta kako bi se čokolada fino stegla.

Pomjerajte loptu na svaka dva, tri minuta kao bi se čokolada jednako ohladila na svim mjestima. Kada se sasvim ohladi, skinite kalup. Možete malo dotjerati loptu, ali i ne morate. Stavite loptu na staklenu činiju i blago je pritisnite kako bi se dno zagrijalo i otopilo.

Stavite na tanjir kuglu sladoleda od vanile, malo jagoda i oraha, a zatim poklopite čokoladnom loptom. Zagrijte karamel toping tako da bude vrio i sipajte ga na čokoladu. I uživajte u čaroliji koja nastaje pred vama.

(Žena.blic.rs)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.