BP: Gru­pa rad­ni­ka  „Vo­do­vod Bi­stri­ca“ podnijela krivičnu prijavu VDT-u protiv  Milana Bulatovića i Riza Zaimovića
Mi­la­n Bu­la­to­vi­ć i Ri­zo Za­i­mo­vi­ć

Zbog ni­za ne­za­ko­ni­to­sti i ko­rup­tiv­nih rad­nji

BP: Gru­pa rad­ni­ka „Vo­do­vod Bi­stri­ca“ podnijela krivičnu prijavu VDT-u protiv Milana Bulatovića i Riza Zaimovića

Gru­pa rad­ni­ka pred­u­ze­ća „Vo­do­vod Bi­stri­ca“ Bi­je­lo Po­lje pod­ni­je­la je kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv di­rek­to­ra Mi­la­na Bu­la­to­vi­ća i še­fa ra­ču­no­vod­stva Ri­za Za­i­mo­vi­ća, zbog ni­za ne­za­ko­ni­to­sti i ko­rup­tiv­nih rad­nji.

 Oni su po­zva­li Vr­hov­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca Ivi­cu Stan­ko­vi­ća da pro­vje­ri na­vo­de iz nji­ho­ve kri­vič­ne pri­ja­ve, jer je pred­u­ze­ću na­ne­se­na mi­li­on­ska šte­ta, prenosi Dan.

Rad­ni­ci su kri­vič­nu pri­ja­vu pod­ni­je­li ano­nim­no, jer su, ka­ko su na­ve­li, još uvi­jek u rad­nom od­no­su u pred­u­ze­ću „Vo­do­vod Bi­stri­ca“.

-Tvr­di­mo, a to je la­ko pro­vje­ri­ti, da je na ne­za­ko­nit na­čin ot­pi­san dug za utro­še­nu vo­du, fi­zič­kim li­ci­ma i pri­vre­di, na osno­vu če­ga je pred­u­ze­će u po­sled­nje če­ti­ri go­di­ne ošte­će­no za oko mi­li­on eura. Na ne­kim od tih fak­tu­ra, ko­je da­je­mo tu­ži­o­cu na uvid, sto­ji svo­je­ru­čan pot­pis še­fa ra­ču­no­vod­stva gdje odo­bra­va ta­kav ot­pis. Tra­ži­mo da tu­ži­la­štvo is­pi­ta da li di­rek­tor Bu­la­to­vić i šef ra­ču­no­vod­stva Za­i­mo­vić, uzi­ma­ju 30 od­sto od ot­pi­sa­nog du­ga za vo­du. Ta­ko­đe, utro­šak vo­de kod pri­vat­nih ka­fa­na, re­sto­ra­na i tr­go­vi­na se na­pla­ću­je, uglav­nom, kom­pen­za­ci­jom, ta­ko što di­rek­tor Bu­la­to­vić sa svo­jim pri­ja­te­lji­ma ta­mo pra­vi ra­ču­ne. In­te­re­sant­no je da se za pred­u­ze­će „Me­so­pro­met“ već du­ži pe­ri­od utro­šnja vo­de ne fak­tu­ri­še pre­ko vo­do­mje­ra. Ovo iz raz­lo­ga što su ra­ču­ni za to pred­u­ze­će, na mje­seč­nom ni­vou, iz­no­si­li iz­me­đu 12. i 15.000 eura, a sad im se pa­u­šal­no na­pla­ću­je po pet hi­lja­da, pa sum­nja­mo da je u pi­ta­nju či­sta ko­rup­ci­ja - na­vo­di se u kri­vič­noj pri­ja­vi rad­ni­ka bje­lo­polj­skog Vo­do­vo­da.

U pri­ja­vi pi­še i da se u po­sled­njih šest go­di­na za­vr­šni ra­ču­ni pred­u­ze­ća ra­de u taj­no­sti, što na­vo­di na sum­nju da i tu mo­že bi­ti ne­kih ne­za­ko­ni­to­sti.

-Me­ha­ni­za­ci­ja Vo­do­vo­da je ra­di­la kod pred­u­ze­ća „Pu­te­vi“ Uži­ce. Ro­vo­ko­pač je ra­dio 15 da­na i imao je 120 rad­nih sa­ti, dok je „Fap“ imao 200 rad­nih sa­ti. Kod istog pred­u­ze­ća, te dvi­je ma­ši­ne su ra­di­le na iz­grad­nji pu­ta Sli­je­pač most-To­ma­še­vo, a pre­ma na­šim sa­zna­nji­ma, ne­ma ni fak­tu­ra ni upla­ta, pa sum­nja­mo da je is­pla­ta vr­še­na na ru­ke. Ta­ko­đe, „Pu­te­vi” Uži­ce su as­fal­ti­ra­li pri­stup­ne pu­te­ve za vi­še po­ro­di­ca, a vri­jed­nost tih ra­do­va su od­bi­li od ra­ni­jih fak­tu­ra Vo­do­vo­da za uslu­ge ko­je je na­še pred­u­ze­će nji­ma ra­di­lo. Upla­te od tih po­ro­di­ca ni­je­su upla­će­ne pred­u­ze­ću, već su, ka­ko sum­nja­mo, za­vr­ši­le u pri­vat­nim dže­po­vi­ma Bu­la­to­vi­ća i Za­i­mo­vi­ća - sto­ji u kri­vič­noj pri­ja­vi.

Oni tvr­de da po­sto­je ne­za­ko­ni­to­sti pri­li­kom na­bav­ke po­lov­nih vo­zi­la i me­ha­ni­za­ci­je bez ras­pi­sa­nog ten­de­ra ili ogla­sa, a pro­tiv­no Za­ko­nu o jav­nim na­bav­ka­ma.

-Ta­ko je na­ba­vlje­na ci­ster­na „Sta­jer“ za oče­plje­nje i cr­plje­nje fe­ka­li­ja, ko­ja je pri­li­kom na­bav­ke već bi­la do­tra­ja­la i stal­no iz­i­sku­je do­dat­ne tro­ško­ve da bi se ospo­so­bi­la. Pla­će­na je 35.000 eura iako je nje­na tr­ži­šna vri­jed­nost upo­la ma­nja. Ro­vo­ko­pač je pla­ćen 40.000 eura, a tr­ži­šna vri­jed­nost mu je iz­me­đu 10. i 15.000 eura. Na­ba­vlje­na su i tri „Re­no kan­gua“, ali ni­je­smo uspje­li da sa­zna­mo ko­li­ko su pla­će­na. Vo­zi­lo „la­da ni­va“ je pro­da­ta, ali ne zna­mo ko­li­ko, jer ne po­sto­ji ni­ka­kva upla­ta u pred­u­ze­ću. Ta­ko­đe, ni­je po­zna­to ni ka­ko i za ko­li­ko nov­ca je na­ba­vlje­no vo­zi­lo „fol­ksva­gen“ - is­ti­če se u pri­ja­vi.

Rad­ni­ci tvr­de da da je na ne­za­ko­nit na­čin za­po­sle­no u stal­ni rad­ni oglas, i bez ogla­sa, 16 rad­ni­ka, či­ja ime­na su do­sta­vi­li Vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­o­cu, iako pred­u­ze­će ima vi­šak rad­ne sna­ge.

Rad­ni­ke strah od od­ma­zde

-Strah nas je od od­ma­zde jer je ro­đe­ni brat di­rek­to­ra na­šeg pred­u­ze­ća, Mir­ko Bu­la­to­vić, osnov­ni dr­žav­ni tu­ži­lac u Bi­je­lom Po­lju.Ta­ko­đe, nje­gov brat od stri­ca je na­čel­nik po­li­ci­je u na­šem gra­du, se­stra od tet­ke na­šeg di­rek­to­ra je ru­ko­vo­di­lac in­spek­ci­je za rad, a nje­gov zet je na­čel­nik po­re­ske in­spek­ci­je. Zbog to­ga mu je omo­gu­će­no da go­di­na­ma ra­di na ne­za­ko­nit i ko­rup­ti­van na­čin jer ni­ko ne smi­je da se usu­di da mu se jav­no su­pro­sta­vi. Na­da­mo se da će­te bez ob­zi­ra na sve nje­go­ve ve­ze is­pi­ta­ti na­še na­vo­de - pi­še u kri­vič­noj pri­ja­vi do­sta­vlje­noj Vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­o­cu.


Tu­ži­la­štvo po­tvr­di­lo da se sve pro­vje­ra­va

Iz Vr­hov­nog dr­žav­nog tu­ži­la­štva „Da­nu” je sa­op­šte­no da je kri­vič­na pri­ja­va rad­ni­ka bje­lo­polj­skog Vo­do­vo­da uze­ta u rad.

-Pred­met je na da­lje po­stu­pa­nje pro­sli­je­đen Ri­fa­tu Ha­dro­vi­ću, Vi­šem dr­žav­nom tu­ži­o­cu u Bi­je­lom Po­lju- sa­op­šte­no je iz VDT-a.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.