Regionalna saradnja jedan od ključnih faktora opšte stabilnosti

Pejanović-Đurišić sa komandantom KFOR general majorom Filjuolom

Regionalna saradnja jedan od ključnih faktora opšte stabilnosti

Ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić sastala se danas sa komandantom KFOR general-majorom Frančeskom Filjuolom, u sklopu njegove posjete Crnoj Gori.

Ministarka je pozdravila značaj uloge koju KFOR ima u očuvanju mira i bezbjednosti na Kosovu i naglasila je da je dosadašnja saradnja sa KFOR-om bila izuzetno uspješna.

Istakla je proaktivnu ulogu Crne Gore u regionu i prenijela stav da stabilnost ovog područja zavisi od napretka u procesima integracija. U tom kontekstu, ministar je upoznala Komandanta KFOR sa dosadašnjim rezultatima koje je Ministarstvo odbrane  Crne Gore postiglo na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU.

Podsjetila je da je, od momenta potpisivanja Sporazuma o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama, na osnovu kojeg je Ministarstvo odbrane kontakt institucija za saradnju sa KFOR-om, uspješno realizovan značajan broj prelazaka konvoja KFOR preko teritorije Crne Gore. Ministrka je izrazila ubjeđenje da će i buduća saradnja sa KFOR-om biti na visokom nivou, u cilju zajedničkih interesa i na obostrano zadovoljstvo.

Komandant KFOR, general major Frančesko Filjuolo, upoznao je Pejanović Đurišić sa aktuelnom bezbjednosnom situacijom na Kosovu.

Naglasio je da je regionalna saradnja jedan od ključnih faktora opšte stabilnosti, u čijem pravcu su usmjerene najznačajnije aktivnosti NATO snaga na Kosovu. Komandant KFOR se saglasio da je dosadašnja saradnja sa Ministarstvom odbrane i ostalim relevantnim institucijama u Crnoj Gori na visokom nivou i izrazio optimizam da će ista biti nastavljena i u narednom periodu.

U sklopu posjete delegacije KFOR Crnoj Gori, koja je realizovana po ustaljenoj proceduri godišnjih posjeta zemalja susjeda Republike Kosovo, komandant KFOR-a se, takođe, sastao i sa načelnikom Generalštaba VCG admiralom Draganom Samardžićem.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.