Tužiteljka pitala svjedoka da li je lično poznavao Kulina bana (VIDEO)
Tužiteljka Džulija Li

Hag

Tužiteljka pitala svjedoka da li je lično poznavao Kulina bana (VIDEO)

Na Jutjubu prije nekoliko dana pojavio se dio snimka sa suđenja jednom haškom optuženiku, gdje je svjedok morao odgovori na krajnje neobično istorijsko pitanje tužioca.

Dok je ispitivala svjedoka, tužiteljka Džulija Li iznenada mu je postavila pitanja da li je lično poznavao Kulina bana, a svjedok je, kako se može i vidjeti, bio vidno zatečen ovim pitanjem.

Podsetimo Kulin je bio bosanski ban koji je vladao od 1180. godine do 1204. godine. On je bio sin prvog bosanskog bana Borića. Povelja bana Kulina napisana je 29. avgusta 1189. i predstavlja prvi sačuvani bosanski ćirilični dokument na staroslovenskom jeziku i prvi pisani pomen slovenskog imena grada Dubrovnika

Pomenuti klip je inače dio priloga koji je zabilježio najsmješnije detalje iz sudnice haškog tribunala tokom procesa koji su se odvijali pred sudom.

 
 
(Kurir)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.