Ključna modna pravila koja svaka djevojka treba da zna
ilustracija

Saznajte

Ključna modna pravila koja svaka djevojka treba da zna

Pravim odabirom odjeće ne samo da ćete izgledati bolje, nego ćete i uštedjeti novac.

Ma koliko se moda iz sezone u sezonu i iz godine u godinu mijenjala, čini se da određena stara i proverena modna pravila uvijek funkcionišu. Naime, pravi odabir odjeće za vaš tip građe može učiniti da izgledate više, niže, mršavije, popunjenije na pravim mjestima, i može naglasiti određeni dio tijela ili pak skrenuti pažnju s njega, prenosi super Žena.


I dok neke osobe tačno znaju šta treba da kupe i na koji način da kombinuju odjeću, drugi se pak bore sa stilovima, krojevima, modnim pokušajima i promašajima.

Kako bi vam se ti promašaji događali što manje, postoje određena modna pravila kojih bi svi trebalo da se pridržavaju. Ono što je najvažnije je da ćete poštujući određene smjernice moći da osmišljavate više modnih kombinacija sa manje komada odjeće, što na kraju može rezultirati velikim uštedama.

Bitan je kroj

Osim lijepog materijala još je važniji kroj odjevnog predmeta, jer on čini pravu razliku između onog šta vam stoji ili ne stoji. Pri odabiru kroja morate biti svjesni svoje građe i uvjeriti se da vam odgovara veličina, odnosno ne smije biti ni prevelika ni premala.

Za neke osobe to je malo veći izazov zbog građe i veličine koje nose. Najvažnije je da ne kupujete ništa u šta nijeste u potpunosti sigurni da je to kroj i veličina koja vam pristaje.

Veličina nije važna

Već smo spomenuli da je osim kroja vrlo važan odabir prave veličine odeće. Svima je poznato da svaki modni lanac ima svoje specifičnosti kada su u pitanju veličine, što otežava odabir pravog konfekcijskog broja. Zato uvijek isprobajte dvije ili više veličina i odaberite onu pravu, a ne onu koja piše na etiketi.

Dužina farmerki

Prilagodite dužinu svojih farmerki vrsti cipela koje planirate da nosite uz njih. Modni stručnjaci ističu da pri kupovini džinsa treba imati u vidu da li ćete ih nositi na štiklu ili uz ravnu obuću, a u skladu sa tim ih treba i skratiti. Teško da će ista dužina dobro funkcionisati za sve tipove obuće – ili će izgledati prekratko ili predugačko.

Važan je donji veš

Nije stvar samo u ljepoti donjeg veša, i da se u njemu osjećate samopouzdano (iako ga niko ne vidi). Dobrim odabirom donjeg veša odjeća koju nosite izgledaće bolje i bolje će vam stajati. Dakle, budite obazrivi tokom odabira grudnjaka (čipkasti, bez čipke, push-up, običan), gaćica čiji se rub može ocrtavati, zatim potkošulja, hulahopki, samostojećih čarapa i tako dalje.

Ravnoteža gornjeg i donjeg dijela tijela

Najvažnije pravilo koje uvijek treba imati na umu je da, ako vam je odjeća na gornjem djelu tijela široka, onda na donjem treba da bude uska i obrnuto.

Aksesoar „podiže” odjeću

Lijepa bogata ogrlica, minđuše, narukvica, marama i slično mogu transformisati najobičniji komad odjeće u nešto sasvim drugačije i posebno. Najvažnije je da prilikom odabira ogrlice ili marame, osim boje i stila, imate na umu liniju dekoltea, odnosno vrata.

Cipele boje kože (pudera)

Bilo da se radi o visokim ili niskim cipelama boje kože, one se dobro slažu uz sve boje odjeće. “Nude” salonke su definitivno jedan od osnovnih komada u ormanu svake djevojke.

Dvije savršene torbe

Možete imati ormar pun raznolikih torbica, ali svaka žena treba da ima dvije vrste torbica: veliku poslovnu torbu u koju stane sve što je potrebno – veliki novčanik, dokumenti, kozmetika, mobitel, tablet, rokovnik, ključevi, rezervne čarape i tako dalje… Druga mora biti manja, elegantna, večernja torbica koja će vam pristajati na većinu formalnije odjeće.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.