Jildiz: Turska neće odustati ni od Rusije ni od EU-a
Taner Jildiz

Stvari u svijetu ne idu najboljim putem

Jildiz: Turska neće odustati ni od Rusije ni od EU-a

Turska neće odustati ni od bitnog susjeda kakav je Rusija niti od avanture da postane članica Evropske unije (EU), izjavio je ministar za energetiku i prirodne resurse Turske Taner Jildiz.

Jildiz je govorio da u Istanbulu na predstavljanju izvještaja "World Energy Outlook 2014" koji su napravili Udruženje turskih industrijalaca i preduzetnika (TUSIAD) i Centra za energiju i klimu Univerziteta Sabanci, prenosi Anadolija. 

On je ukazao na to da stvari u svijetu ne idu najboljim putem te da je prisutna nepravda i ozbiljni nedostaci kada je u pitanju korist građana iz energetskog sektora. Jildiz je rekao kako je Turska uvijek bila za to da nafta i plin kao prirodni resursi ne trebaju biti razlog za rat i sukobe, kao i da će takav stav imati i u budućnosti. 

Jildiz je rekao kako je tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj počela rasprava o tome da li će Turska odabrati EU ili Rusiju.

"Turska neće odustati ni od bitnog susjeda kakav je Rusija niti od avanture da postane članica Evropske unije (EU)", poručio je on.

Naglasio je da je Turska za Rusiju, a isto tako i Rusija za Tursku vrlo važna te dodao da dogovor sa Rusijom (oko dostave plina) predstavlja dogovor s dobrima namjerama. 

S druge strane, ministar za energetiku Rusije Aleksandr Novak izjavio je da njegova zemlja ima povjerenja u Tursku kada je u pitanju dostava plina u Evropu te da je Turska jedan od najpouzdanijih ruskih partnera.  Novak je u izjavi za ruski kanal "Rusija24" pohvalio napore Turske na povećanju međusobnog investiranja te da vjeruje kako će potpisani sporazumi između dvije zemlje biti realizirani u najkraćem roku. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.