Obaveza Vlade u narednoj godini biće unapređenje pravosuđa
Duško Marković

Marković poručuje

Obaveza Vlade u narednoj godini biće unapređenje pravosuđa

Obaveza Vlade u narednoj godini biće unapređenje pravosudnog sistema, najavio je potpredsjednik Vlade Duško Marković, navodeći da je dinamika ostvarivanja mjera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 zadovoljavajuća.

Marković je prisustvovao sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju koji je razmatrao ostvarivanje akcionih planova za poglavlja 23 i 24, na osnovu Izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u ovoj godini, prenosi RTCG.

On je podsjetio na ocjene u Izvještju da je u poglavlju 23. postignut orgraničen napredak, dok se obaveze iz poglavlja 24. sprovode u planiranoj dinamici.

Marković je rekao da je u odnosu na posljednje izvještaje koje je Vlada usvojila 27. novembra ove godine od 270 mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23, djelimično ili u potpunosti realizovano oko 160 mjera, odnosno oko 59 odsto, dok je iz Akcionog plana za poglavlje 24 realizovano 70 odsto mjera.

„To znači da imamo zadovoljavajući dinamiku, a očekujemo da će stepen realizacije biti značajno povećan, posebno kada je u pitanju poglavlje 23“, rekao je on.

 Marković je kazao da je u završnoj fazi priprema trećeg izvještaja za sprovođenje mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23 koji će biti predmet rasprave Vlade 25. decembra, nakon čega će, kako je objasnio, biti proslijeđen EK.

 Prema njegovim riječima, posebno je značajno to što je Crna Gora realizovala pet posebnih mjera koje su usaglašene kao prioritetne i hitne nakon posljednjeg izvještaja EK, i koje su bile osnova za nastavaka pregovora sa EU i otvaranje novih pregovaračkih poglavlja.

Tih pet hitnih mjera, kako je naveo, odnose se na usvajenje zakona o lobiranju, sprječavanju korupcije, konfliktu interesa, finansiranju političkih subjekata i Etičkog kodeksa poslanika.

„Naporima Vlade ali i parlamenta su stvorene pretpostavke za usvajanje ovih pet ključnih zakona koji su omogućili održavanje nove međuvladine konferencije i otvaranje četiri nova poglavlja u pregovorima sa EU“, rekao je Marković.

Obaveze Vlade u 2015, odnose se na dalje unapređenje pravosudnog sistema, posebno, kako je objasnio, u stvaranju normativnog okvira i snaženju institucija neophodnih za sprovođenje novouspostavljenih antikoruptivnih preventivnih i repriesivnih mehanizama i jačanja administrativnih klapaciteta.

Marković smatra da su izmjene Zakona o krivičnom postupku, Sudskom savjetu, sudovima i upravljanju imovinom oduzetom od kriminala, ključni akti koji će biti razmatrani na vanrednoj sjednici parlamenta koju će Vlada tražiti za kraj januara.

„Planiramo da zatražimo vanredno zasjedanje parlamenta krajem januara kada će svi ti zakoni biti spremni za raspravu i usvajanje, što znači pokušavamo da sustignemo one rokove koji smo propustili i 2015.godinu učinimo godinom implementacije“, objasnio je Marković.

Kada je u pitanju poglavlje 24, Marković je kazao da će Vlada nastaviti da unapređuje politike na planu suprostavljanja organizovanom kriminalu i korupciji.

Posebno je značajno, kako je rekao, i uspostavljanje specijalnog tužilaštva, kao i osnivanje posebnog policijskog odjeljenja za rad sa specijalnim tužilaštvom.

Predsjednik odbora, Predrag Bulatović, osvrnuo se na klauzulu balansa i neuravnoteženost u ostvarivanju rezultata koja je, kako je podsjetio, pomenuta i u Izvještaju EK.

On je potpredsjednika Vlade pitao da li postoji mogućnost da se naredne godine aktivira klauzula balansa.

Marković je složio da ne postoji dovoljna ravnoteža, poručujući da sve institucije moraju da rade na jednak način kako bi se Crna Gora što sigurnije kretala na putu pristupanja EU.

„Klauzula balansa nije represivna mjera, već samo alat koji EU koristi i koji je predviđen novim pristupom proširenju. Ona nije uvedena zbog Crne Gore, već iskustva EU“, objasnio je Marković.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Milorad Vuletić, pohvalio je rad Vlade u sprovođenju akcionih planova za dva poglavlja 23. i 24, poručujući da svakako predstoji još posla.

„Pred nama je još dosta izazova, a mislim da smo se na pravi način uhvatili u koštac sa njima", ocijenio je Vuletić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.