Idealna kombinacija vježbi za grudi! (VIDEO)
Ilustracija

Pokušajte

Idealna kombinacija vježbi za grudi! (VIDEO)

Fitnes stručnjaci slažu se da ne postoji idealna vežba za grudi, ali su se određeni segmenti pojedinih vežbi pokazali kao vrlo efektivni. Pokušajte s ovom kombinacijom!

Potenciranje postaktivacije je sposobnost jedne vježbe da pozitivno utiče na vježbu koja slijedi, što se postiže tako što podstičemo nervni sistem da se bori. Jednostavnije - upošljavamo više mišićnih vlakana.

Ovu teoriju podržali su i rezultati istraživanja objavljeni u naučnom magazinu "Dnevnik istraživanja snage i kondicije", u kojem je kao primjer navedena činjenica da ragbisti bolje i brže trče nakon što izvedu čučnjeve s šipkom većeg opterećenja. Slično tome, ukoliko izvodite energičnije pokrete prije podizanja većih težina na benču, uključićete više mišića u ovu drugu vježbu.

Najlakši način da podstaknete više mišića da se uključi pri građenju grudnih mišića jeste da prije namjeravane vježbe uradite pet serija pliometrijskih sklekova - vježbe za razvoj eksplozivne snage gornjeg dijela tijela. Imajte na umu da ovakvi sklekovi zahtijevaju nešto napredniji nivo izdržljivosti i da ih u program možete uključiti nakon što ste savladali veći broj sklekova, propadanja, jači benč pres i bacanje medicinke s grudi.

Pliometrijski sklekovi su svakako osnova, ali ne i završetak puta ka mišićima grudi iz snova. Program Bi trebalo da izgleda ovako:

Pliometrijski sklekovi - 5 serija, 5 ponavljanja, odmor u trajanju od 2 minuta

Benč pres (potisak sa klupe šipkom) - 4 serije, 6/8/12/15 ponavljanja (u zavisnosti od nivoa spremnosti), bez odmora

Propadanje s opterećenjem - 4 serije, 10 ponavljanja, bez odmora

Leptir na Pec Deck-u - 1 serija, 100 ponavljanja, bez odmora

Izvor: Menshealth.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.