Razorni div iz svemira juri prema našoj Zemlji
Ilustracija

Rusi najavljuju

Razorni div iz svemira juri prema našoj Zemlji

Ruski teleskopski sistem MASTER otkrio je asteroid 2014 UR116. Asteroid je 20 puta veći i čak 1000 puta snažniji od asteroida koji je pao u ruskom Čeljabinsku.

Ruski teleskopski sistem MASTER otkrio je asteroid 2014 UR116 koji bi uskoro mogao zaprijetiti Zemlji. On je 20 puta veći i čak 1000 puta snažniji od onoga koji je pao u Čeljabinsku.

Prema mjerenjima, svemirski kamen ima promjer od 370 metara. U Zemljinu blizinu doći će u roku od šest godina. Tad će proći na malo manje od dva miliona kilometara od nas te ćemo ga moći bolje vidjeti.

Iako mu je orbita zasad pravilna, ruski astronomi ističu da bi ga lako mogle pomjeriti gravitacija Marsa i Venere.

- Ako nas pogodi, sigurno će izazvati veliku katastrofu, ali ne i kraj čovječanstva. Teško je procijeniti gdje će tačno pogoditi, kao i za ostale asteroide koji nam prijete - rekao je medijima Denis Denisenko, astronom Astronomskog instituta iz Moskve, koji je otkrio objekt. Da predstavlja opasnost, piše i na stranicama Međunarodne astronomske unije (IAU).

Opasnost vreba iz svemira

Ondje su naveli kako ga najbliže možemo očekivati u aprilu 2047. Do tog datuma Zemlji će najviše prijetiti asteroid Apophis. Dug oko 300 metara, kraj nas bi trebao projuriti 2029. Iako tad ne bi trebao udariti u planet, i dalje drži prvo mjesto po opasnosti.

- Više nam prijeti opasnost od novih asteroida koje još nismo otkrili. Ma da i prođe na desetinu udaljenosti Mjeseca od Zemlje, no on će otići dalje - kazao nam je astronom Korado Korlević iz Višnjana.

Naime, da naučnici postaju sve više svjesni opasnosti iz svemira, svjedoči i međunarodna kampanja naziva Asteroid Day. Potpisali su je mnogobrojni astronomi i astronauti koji žele osvijestiti međunarodnu zajednicu.

Time svi oni žele i povećati svoja ulaganja u istraživanje neba, pogotovo veliki američki projekt ATLAS, koji prati asteroide, no s radom zasada kasni pune dvije godine.


(24sata.hr)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.