Znate li šta sve može vaša mikrotalasna pećnica?
Mikrotalasna pećnica

Neobične namjene

Znate li šta sve može vaša mikrotalasna pećnica?

Ako ste do sada mikrotalasnu rernu koristili samo za podgrijavanje hrane i pripremu kokica, niste iskoristili sav njen potencijal.

Naime, ovaj kuhinjski aparat ima i mnogo drugih, neobičnih  namjena, a ovo su samo neke od njih.

Sijecite luk bez suza

Mikrotalasna rerna može vam pomoći da isiječete crni luk bez suza. Jednostavno ga zagrijte na 30 sekundi i priprema obroka će proteći bez neprijatnog peckanja i suza.

Pomaže u narastanju tijesta

Kvasnom tijestu je nekad potrebno mnogo vremena da naraste na sobnoj temperaturi. U ugao mikrotalasne stavite šolju punu vode, a tijesto stavite u činiju, prekrijte prijanjajućom folijom i zagrijavajte na najmanjoj jačini 3 minuta. Nakon toga, ostavite tijesto da odmori 3 minuta, pa ga opet zagrijavajte na najnižoj temperaturi još 6 minuta. Zatim ga ostavite da odmara 6 minuta.

Omekšava stvrdnuti smeđi šećer

Stavite stvrdnuti smeđi šećer u posudu koja može da se zagrijava u mikrotalasnoj, stavite preko nakvašen papirni ubrus i zagrijavajte 20-ak sekundi.

Osušite začine

Ne morate više trošiti mnogo novca na kupovinu suvih začina. Od svježih biljaka, a uz pomoć mikrotalasne rerne, napravite fantastične suve začine. Poređajte listove biljaka koje želite da osušite na tanjir koji smije da se zagrijava u mikrotalasnoj rerni, prekrijte papirnim ubrusom  i zagrijavajte na srednjoj jačini oko jedan minut. Nastavljajte zagrijavanje na svakih 20 sekundi dok se biljke ne osuše potpuno.

Dekristališite med

Ako vam se med u staklenoj tegli kristalizovao, jednostavno sklonite poklopac, stavite ga u mikrotalasnu rernu i zagrijavajte 30 do 40 sekundi. Samo vodite računa kada vadite teglu iz mikrotalasne, jer može biti vrela.

Ubrzajte kuvanje mahunarki

Koliko puta vam se desilo da želite da pripremite pasulj, a niste ga držali u vodi preko noći? I tu vam mikrotalasna može pomoći. Na šolju mahunarki ide tri puta više vode. Stavite mahunarke u posudu koja može da se zagrijava u mikrotalasnoj rerni, prelijte vodom, poklopite posudu i zagrijavajte dok voda ne proključa, oko 15 minuta na jakom. Izvadite posudu iz mikrotalasne i ostavite u vodi oko sat vremena. Zatim procijedite pasulj ili druge mahunarke i isperite ih hladnom vodom.

Olakšajte ljuštenje povrća i voća

Ako imate problem da oljuštite svježe voće ili povrće, stavite ga u mikrotalasnu rernu i zagrijavate 2 do 3 minuta. Oljuštićete svježe namirnice bez problema.            

(stvar ukusa)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.