70 % piletine u britanskim marketima zaraženo bakterijom kampilobakter
Ilustracija

Fatalna po malu djecu i starije osobe

70 % piletine u britanskim marketima zaraženo bakterijom kampilobakter

Gotovo 70 odsto piletine koja se prodaje u britanskim supermaketima zaražena je bakterijom kampilobakter koja u izvjesnim slučajem može da bude smrtonosna, navodi se u izvještaju Britanske agencije za bezbjednost hrane (FSA).

Skoro 18 odsto zaražene piletine sadrži količinu bakterije iznad dozvoljene granice, dodaje se u izvještaju, prenosi Tanjug.

FSA je pokrenula istraživanje o zaraženim proizvodima koja mora da se sprovodi najmanje godinu dana, prenosi Radio Belžik.

Proljetos je agencija upozorila stanovništvo o prisustvu te bakterije, pozivajući kupce da ne pere piletinu kako bi se izbjeglo njeno širenje po rukama ili radnoj površini.

FSA je danas prvi put objavila precizne podatke o distributerima zaražanog mesa, otkrivši da je u prodavnicama Asda u 78 odsto testiranih uzoraka piletine pronađena ova bakterija, u prodajnom lancu Ko-operativ u 73 odsto uzoraka, u marketima Morisons, Sensberiz i Vejtroz u 69 odsto testiranog mesa, u prodavnicama Marks i Spenser u 67 odsto ispitanih slučajeva i u marketima Tesko u 64 odsto ispitanog pilećeg mesa.

Podaci o prodavnicama Aldi i Lidl nisu objavljeni.

"Rezultati pokazuju da prehrabena industrija, posebno distributeri, moraju više da rade na eliminisanju kampilobakter iz prehrambenih proizvoda", izjavio je direktor FSA, Stiv Vern.

Oko 280.000 Britanaca svake godine se zarazi ovom bakterijom, koja izaziva uglavnom bezazlene crijevne infekcije, ali koja može da bude fatalna po malu djecu, starije osobe i osobe slabog imuniteta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.