Istorijsko slijetanje sonde na površinu komete
Ilustracija

Robotska sonda File teška 100 kilograma

Istorijsko slijetanje sonde na površinu komete

Sa svemirske letjelice Rozeta pod kontrolom Evropske svemirske agencije danas je lansirana sonda koja će uskoro sletjeti na Čurjumov-Gerasimenko 67P kometu, što će biti prvo slijetanje takve letjelice na nebesko tijelo u pokretu.

"Lander" nazvan File nakon slijetanja biće postavljen na  površini 67P komete koja rotira brzinom 128.747 kilometara na sat. 

Zeleno svjetlo za lansiranje dali su kontrolori iz njemačkog Darmštata, a "lander" će put do površine komete preći za ukupno sedam sati.

Viši menadžer agencije Stephan Ulamek danas je kazao kako je najkritičniji dio današnje misije slijetanje sonde na kometu. 

Prema njegovim najavama, u slučaju greške prilikom izbacivanja, sonda  može promašiti određeno mjesto slijetanja te se razbiti od okolne stijene. 

"Svi su jako nervozni, svi smo kao na iglama međutim znamo da vrijedi rizikovati Ne možemo dobiti ništa ukoliko ne rizikujemo. Bit istraživanja i jeste da se ide do krajnjih mogućih granica", kazao je juče viši savjetnik za nauku Evropske svemirske agencije, Mark McCaughrean.

Robotska sonda File teška je 100 kilograma i ukoliko uspješno sleti, biće prva sonda koja je sletjela na kometu. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.