Zbogom zamagljenim prozorima u automobilu
Ilustracija

Vrijeme je da osušite automobil

Zbogom zamagljenim prozorima u automobilu

Vlaga je glavni krivac loše vidljivosti u automobilu, što za posljedicu ima povećan rizik od udesa. Zato, vrijeme je da osušite automobil.

Da li je u pitanju neki maler ili što? Provjerili ste cijeli automobil, sve zaptivke, kedere i slično i sve je dobro. Ipak, prozori se i dalje magle.

Kako vlaga uopšte ulazi u automobil? Pogrešno pitanje, jer vlaga je već u automobilu, a sve teže nestaje. Problem je u filteru kabine. Kada je pun nečistoća, filter kabine (polena ili klime) tada sprječava vazduh da u dovoljnoj količini struji kroz unutrašnjost kako bi osušio vlagu.

Upravo zbog toga, preporuka je da se ovaj filter mijenja na svakih 10.000-15.000 km. Kada mijenjate ovaj filter:

1. Birajte onaj sa aktivnim ugljem koji neutrališe i čestice polena. Postoji nekoliko mjesta u automobilu gdje su smješteni polen filteri.

2. Ovdje se nalazi iza kasete u kabini vozila i pri promjeni kaseta mora da se vadi.

3. U nekim automobilima, filter je u motorskom prostoru u blizini posude sa vodom koja je opet smještena ispred vjetrobrana. Tokom jeseni ovdje se skupljaju razne nečistoće.

4. Lišće koja pada sa drveća često može da zapuši odvode. Kišnica se skuplja i vremenom prodire u crijeva i ulazi u kabinu automobila.

5. Za brzo uklanjanje magle sa vjetrobrana, temperaturu i ventilator podesite na najjače i usmjerite ka vetrobranu. Ukoliko je centralni ventilacioni otvor zatvoren, veća količina vazduha usmjerena je ka vjetrobranu i mnogo brže ga oslobađa vlage.

U većini automobila filter kabine samostalno može zamijeniti i amater uz minimum alata. Uputstvo se uglavnom dobija uz sam filter. Zamjena traje najviše pola sata, a cijene filtera kabine kreću se od 10, a sa aktivnim ugljem od 30 eura.

(Auto Bild)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.