Apelacioni sud ukinuo presudu Damiru Mandiću
Damir Mandić

Optužen za saizvršilaštvo u ubistvu Duška Jovanovića

Apelacioni sud ukinuo presudu Damiru Mandiću

Apelacioni sud danas je ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici Damiru Mandiću, koji je bio optužen za saizvršilaštvo u ubistvu glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića. Što znači da će se Mandiću ponovo suditi. On će kako je odlučio Apelacioni sud novo suđenje čekati u pritvoru.

“Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore od 20. oktobra ove godine uvažene su žalbe optuženog Damira Mandića i njegovih branilaca, te jeukinuta presuda Višeg suda u Podgorici kojom je Mandić oglašen krivim da je kao saizvršilac izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju iz člana 144 tačka 8 u vezi člana 20 Krivičnog zakonika i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina i predmet vraćen tom sudu na ponovno odlučivanje”, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Takođe, Apelacioni sud je donio odluku da produži pritvor Damiru Mandiću koji će trajati do dalje odluke suda.

Podsjećamo, da je 20. oktobra advokat Velibor Marković u ime tima odbrane Damira Mandića Apelacionom sudu predložio da taj sud i ukine prvostepenu osuđujuću presudu Višeg suda Podgorica kojom je Damir Mandić osuđen na 30 godina zatvora zbog saizvršilaštvu u ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića.

Prvom presudom, 27. decembra 2006.  on je oslobođen krivice, ali je ta presuda oborena, pa se Mandić dvije i po godine kasnije opet našao u Spužu. Aprila 2009. novom presudom osuđen za saučesništvo i dobio 30 godina zatvora. Apelacioni sud tu presudu je smanjio na 18 godina.

Krajem jula, Ustavni sud ukinuo je presude Vrhovnog i Apelacionog suda zbog povrede prava na pravično suđenje i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje.

Glavni i odgovorni urednik lista Dan ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije u Podgorici.

(CDM)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.