Uspostavljeni diplomatski odnosi između Crne Gore i Obale Slonovače
Uspostavljeni diplomatski odnosi

Šćepanović i Bamba potpisali Protokol

Uspostavljeni diplomatski odnosi između Crne Gore i Obale Slonovače

Stalni predstavnici Crne Gore i Republike Obale Slonovače pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, ambasadori Milorad Šćepanović i Youssoufou Bamba potpisali su Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Obostrano je ocijenjeno da uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavlja značajan korak za dalji razvoj prijateljskih odnosa između dvije zemlje, kao i podsticaj za unapređivanje međusobne saradnje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. 

"Ovim činom se, u skladu sa politikom Vlade Crne Gore, ujedno proširuje osnova za intenziviranje kontakta i odnosa između Crne Gore i afričkih zemalja u cilju materijalizacije šansi za razvoj ekonomske i drugih oblika saradnje. U tom smislu, sagovornici su istakli obostrani interes i spremnost da se istraže područja buduće moguće saradnji pri čemu je ukazano na turizam, poljoprivredu, energetiku, naučno-tehnološku i druge oblasti, uz izražen interes Obale Slonovače za iskustva Crne Gore iz perioda tranzicije u domenu izgradnje demokratskih institucija, jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava u cilju postkonfliktne stabilizacije i održivog razvoja društva u Obali Slonovače", saopšteno je iz MVPEI.

U razgovoru dva Stalna predstavnika razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim pitanjima saradanje unutar Ujedinjenih nacija tokom 69. zasijedanja Generalne skupštine sa posebnim osvrtom na teme od obostranog značaja kao što su mir i bezbjednost, održivi razvojni ciljevi, post 2015 razvojna agenda, klimatske promjene, vladavina prava i zaštita i promocija ljudskih prava.

Takođe, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima na međunarodnoj sceni, kao i o glavnim izazovima na agendi UN.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.