EU: Protest Rusiji zbog evropske poslanice
ilustracija

Kršenje sporazuma o viznim olakšicama

EU: Protest Rusiji zbog evropske poslanice

Evropska komisija i Evropski parlament su danas oštro osudili zabranu ulaska koje su ruske vlasti izrekle poslanici EP Rebeki Harms, koja je vraćena sa granice sa obražloženjem da je nepoželjna u Rusiji.

“Osuđujemo ovaj postupak ruskih vlasti”, rekla je novinarima Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i dodalada to predstavlja kršenje sporazuma o viznim olakšicama koje EU ima sa Rusijom.
Osudama se pridružio i predsjednik EP Martin Šulc, koji je u saopštenju za medije pozvao Rusiju da poništi zabranu ulaska Rebeki Harms.

Poslanici, koja je namjeravala da prati suđenje ukrajinskoj ženi-pilotu Nini Ševčenko, je zabranjeno da uđe u Rusiju iako je najavila dolazak i imala urednu vizu.

Ševčenko su ranije ove godine zarobile proruske snage u Ukrajini i predali je Rusiji, gdje će joj biti suđeno za učešće u vazdušnom napadu tokom koga su poginula dva ruska novinara.

(Tanjug)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.