Ruski avion tri puta neprimjetniji za radare od američkog F-22
Ruski borbeni avion T-50

Serijska proizvodnja od 2016.

Ruski avion tri puta neprimjetniji za radare od američkog F-22

Dosadašnja ispitivanja ruskog "nevidljivog" aviona T-50 idu odlično, pa se očekuje da će taj višenamjenski lovac početi da se serijski proizvodi 2016. godine, prenosi Novostionline.

Komandant ruske avijacije general Viktor Bondarjev je potvrdio da će oružane snage avion pete generacije dobiti najkasnije kroz dvije godine. Državna ispitivanja na jugu Rusije u centru "Čkalov" poslednja su etapa pred dobijanje dozvole za serijsku proizvodnju.

Glavni konstruktor Aleksandar Davidenko kaže da je T-50 čak tri puta teže primjetan na radaru od američkog konkurenta F-22. Zbog toga su Rusi svom avionu sve oružje smjestili u "utrobu". Do sada je kompanija "Suhoj" u fabrici u Komsomolsku na Amuru napravila pet aviona T-50. U poređenju s prethodnim pokoljenjima ruskih vojnih aviona, T-50 je čudo tehnike. Napravljen je od novih kompozitnih materijala što ga čini manje primjetnim na protivničkim radarima. Osim toga, ubojitiji je u gađanju ciljeva u vazduhu i na zemlji u bilo koje vrijeme dana i noću i pri teškim vremenskim uslovima.

Državna ispitivanja počela su minule jeseni. Posle prvih letova, najpoznatiji ruski probni pilot, heroj Sergej Bogdan, bio je pun hvale za novi avion. U odnosu na avione četvrte generacije, on ima sasvim novu elektroniku i najnoviji radar. Ruski "nevidljivi" ima sistem za automatsko raspoznavanje ciljeva, može da prati istovremeno 60 ciljeva i da gađa 20.

 CIJENA STO MILIONA

SAT letjenja američkog "F-22 raptor" košta oko 40.000 dolara. Iz tehničkog zadatka koji je bio pred konstruktorima T-50 zna se da ruski avion pete generacije treba da troši za jedan sat manje od 10.000 dolara. Cijena aviona T-50 je oko sto miliona dolara.

Prvih deset aviiona T-50 dobiće Centar za obuku pilota u Lipecku, a zatim će Ministarstvo odbrane kupiti 60 letjelica. Ruska avijacija u budućnosti želi da da ih ima 150. Rusi namjeravaju da s Indijom prave izvoznu varijantu T-50. Indija ima u planu da kupi 200 takvih aviona.

Rusi su avion pete generacije počeli da prave još osamdesetih godina prošlog vijeka, ali je zbog ekonomskih problema projekat bio zaustavljen.

Za vrijeme SSSR-a vodeći avio-konstruktori su dobili zadatak da naprave avion pete generacije koji bi zamijenio MIG-29 i SU-27. Paralelno su radila dva konstruktorska biroa: MiG je napravio "mikojan 1.44", dok je "Suhoj" predložio SU-47. Raspad SSSR-a i besparica u Rusiji zaustavili su dalji rad na pravljenju aviona pete generacije.

Zahvaljujući promjeni konjunkture i cijene nafte i gasa na svjetskom tržištu, u državnoj blagajni bilo je više novca, pa je predsjednik Putin 2002. dao "komandu" da se obnovi rad na letjelici kompanije "Suhoj". Prvi ruski avion pete generacije poletio je januara 2010. godine, a u avgustu 2011. prvi put su ga građani mogli vidjeti na moskovskom avio-salonu "Maks".