Norveška će uhapsiti Netanjahua ako uđe u zemlju
Benjamin Netanjahu, Foto: AP

Po potjernici Međunarodnog krivičnog suda

Norveška će uhapsiti Netanjahua ako uđe u zemlju

Ministar vanjskih poslova Norveške Espen Barth Eide rekao je da, ako se potvrdi potjernica Međunarodnog krivičnog suda za premijera Izraela Benjamina Netanyahua, će ga ova zemlja uhapsiti ako proba ući na njen teritorij.

Barth Eide je isto potvrdio za ministra odbrane Izraela Yoava Galanta, kao i za tri zvaničnika Hamasa, za koje je Međunarodni krivični sud predložio raspisivanje potjernice.

"Ako se oni ili jedan od vođa Hamasa koji su također optuženi pojave u Norveškoj, onda smo prema međunarodnom pravu obavezni postupiti tako. Isti princip vrijedi za sve zemlje u Evropi, izuzev Turske", rekao je Eide norveškoj televiziji TV 2.

Prijedlog Međunarodnog krivičnog suda u Hagu su podržali, između ostalih, Francuska, Slovenija i Belgija.

S druge strane, uključivanje Netanyahua i Gallanta na listu s liderima Hamasa je osudila administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.