Zamenik direktora kosovske policije pušten iz pritvora u Srbiji

Zamenik direktora kosovske policije pušten iz pritvora u Srbiji

Zamjenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković pušten je iz pritvora i na putu je za Kosovo saopštila je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala Švarc.

Ona je na društvenoj mreži Fejsbuk napisala da je tu informaciju dobila od oficira za vezu Kosova u Srbiji Jetiša Jašarija.

“Upravo me je obavjestio predstavnik kancelarije Republike Kosova u Srbiji, ambasador Jeriš Jašari, da je posle velikog međunarodnog pritiska zamjenik direktora Kosovske policije Dejan Janković oslobođen i da kreće na Kosovo", navedeno je u njenoj objavi.

Ukazala je da je Janković dva dana bio u pritvoru i da su ga srpske vlasti ispitivale.

“Ovo hapšenje je bilo samo jedan očajnički čin i osveta Srbije nakon masovnog glasanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za članstvo Kosova”, napisala je Gervala Švarc.

Jankovića je srpska policija uhapsila u srijedu na prelazu Jarinje - posle čega je sproveden u Rašku.

Osim Jankovića, prema tvrdnjama kosovskih vlasti, u Srbiji je u srijedu zadržano još devet pripadnika Policije Kosova - koji su u međuvremenu oslobođeni.

Ranije tokom dana američki Stejt department je na upit Glasa Amerike saopštio da je pritvaranje kosovskih policajaca štetno po mir i stabilnost - zatraživši od Srbije da oslobodi sve koji su privedeni.

Prema navodima kosovskih vlasti, Srbija je u srijedu na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom zadržala više od 1.000 građana Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti označio je to odmazdom Srbije zbog podrške koju je Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope dobilo za članstvo u Savetu Evrope.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbacilo je te tvrdnje rekavši da su uzrok dodatnih čekanja na granici opsežnije kontrole i bezbjednosne provere koje se primenjuju.

Ko je Dejan Janković

Policijsku karijeru pukovnik Dejan Janković započeo je 2000. godine kao patrolni policajac Kosovske policijske službe u Štrpcu. Bio je komandir policije u Štrpcu i Gnjilanu, a nakon toga je u Uroševcu bio regionalni komandir. Sa svojim vozačem preživeo je oružani napad 2005. godine na putu Priština - Štrpce, kada su na njega pucale nepoznate osobe, dok se sa vozačem nalazio u službenom automobilu.

Tada je ranjen u rame, a na vozilo u kojem se nalazio ispaljeno je oko 100 metaka.

Nakon toga, period od oko dvije godine proveo je na funkciji zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova.

Od 2009. godine je na funkciji zamjenika direktora Policije Kosova.

Izvor:Glasamerike

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.