Vojska će u maju ukloniti djelove mosta u Baltimoru kako bi otvorili prolaz brodovima
Foto: Reuters/Julia Nikhinson

Vojska će u maju ukloniti djelove mosta u Baltimoru kako bi otvorili prolaz brodovima

Inženjerski korpus Armije SAD-a saopštio je u četvrtak preliminarni vremenski plan za ponovno otvaranje kanala Fort Mekhenri (Fort McHenry) ka Luci Baltimor. Ponovno otvaranje kanala očekuje se krajem sljedećeg mjeseca, a plan bi mogao da ublaži ekonomski uticaj rušenja mosta Fransis Skot Ki (Francis Scott Key) koji se dogodio prošle nedjelje.

Ključne činjenice
Inženjerski korpus je izjavio da očekuje otvaranje kanala širine 85 metara i dubine od 10 metara do Luke Baltimor u naredne četiri nedjelje, sa ponovnim otvaranjem stalnog kanala Fort Mekhenri do kraja maja, prema informacijama luke.

Kanal Fort Mekhenri je širok 213 metara i dubok 15 metara.

Ponovno otvaranje kanala bi moglo da vrati pristup luci na normalan kapacitet, navodi se u saopštenju Korpusa.

General potpukovnik Skot A. Spelmon (Scott A. Spellmon) je saopštio da bi „ambiciozni vremenski okviri“ mogli da budu prilagođeni „značajnim nepovoljnim vremenskim uslovima ili složenim ruševinama“.

Vremenski okvir dolazi nakon što se više od 500 lokalnih preduzeća koja su pogođena kolapsom mosta prijavilo za dugoročne kredite sa niskom kamatnom stopom kako bi pokrili troškove i nastavili operacije dok luka ne bude ponovo otvorena.

Veliki broj
15.000. To je broj radnih mjesta koji su pogođeni kolapsom mosta Ki, rekla je zvaničnica Agencije za mala preduzeća Izabel Kasilas Guzmen (Isabel Casillas Guzman) za Forbes u četvrtak, napominjući da administracija još prikuplja podatke o obimu kolapsa mosta.

Ključni kontekst
Pad mosta dogodio se početkom prošle nedjelje kada je teretni brod udario u jedan od stubova mosta, a potom je ostao zarobljen ispod nekoliko greda. Tom prilikom stradalo je šest radnika koji su bili na mostu koji se brzo rušio.

Ves Mur (Wes Moore), guverner Merilenda, rekao je da je posada broda izdala mejdej upozorenje nakon što je brod imao problem sa napajanjem koji ga je spriječio da izbjegne most.

Radnici rade na premještanju kontejnera sa pramca broda do obližnjeg logističkog centra, prema Baltimor Banneru, koji se pozvao na zvaničnike Jedinstvene komande. Do četvrtka radiće se na pripremi uklanjanja dijela ruševina mosta koji se nalazi sjeverno od glavnog kanala do četvrtka, izvijestio je Banner.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.