Begić: Epidemija morbila u Crnoj Gori pitanje vremena

Begić: Epidemija morbila u Crnoj Gori pitanje vremena

Epidemiolog Senad Begić kazao je u emisiji “Stav” na TVCG da je izvjesna pojava epidemije morbila u Crnoj Gori, i da je pitanje vremena kada ćemo do toga doći.

Pojasnio je da su za morbile dovoljna dva epidemiološki vezana slučaja da bi se moglo govoriti o epidemiji.

“Da bi se bilo koja bolest pojavila u epidemiološkoj formi, morate da imate dva uslova. Prvi uslov je da populacija nije zaštićena, a mi smo tu poprilično nezaštićeni, a drugi uslov je da imate izazivača zarazne bolesti koji može da se proširi u populaciji osjetljivih. Oba uslova su ispunjena i sad je pitanje vremena kada ćemo imati epidemiju morbila”, istakao je Begić.

Kaže da je sa epidemiološke strane dobra stvar, da onog trenutka kada se identifikluju kontakti, sva djeca mogu da budu vakcinisana i zaštićena i upravo ova mogućnost daje epidemiolozima dovoljno vremena da spriječe dalje širenja.

Begić je kazao da su za morbile dovoljna dva epidemiološki vezana slučaja da bi se moglo govoriti o epidemiji morbila.

“Vrlo je izvjesno da ćemo imati dalje širenje. I da ga ne budemo mi imali, moramo na umu imati da u regionu imamo mnogo inficirane djece”, kazao je Begić.

Kaže da morbile nijesu nova bolest, tu su stotinama godina i prvi zapisi o njima su vjekovima stari.

“Bolest je dobro opisana i poznata i kvantum znanja je popriličan. Ali problem je veliki epidemijski potencijal ovog virusa. Druga stvar, kad god imamo masovno obolijevanje, masovnost je nešto na šta teško koji sistem može da bude adekvatno spreman. Ali kako imamo vakcinu, i prethodno iskustvo, opravdano je reći da je sistem spreman da odgovori na pojavu morbila”, istakao je Begić.

Izvor:CDM

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.