U Amazonu nove divovske anakonde
Anakonde - velike, jake i opasne, ali ugrožene (foto:Pixabay)Anakonde - velike, jake i opasne, ali ugrožene (foto:Pixabay)

U Amazonu nove divovske anakonde

Tim naučnika u udaljenom dijelu Amazona otkrio je dosad nedokumentovanu vrstu divovske anakonde.

Profesor Brajan Fraj s Univerziteta Kvinslend vodio je tim koji je uhvatio i proučio nekoliko primjeraka novoimenovane sjeverne zelene anakonde (Eunectes akayima), pronađene u regiji Bameno na teritoriji Baihuaeri Vaorani u ekvadorskom Amazonu.

"Naš tim je dobio rijedak poziv od naroda Vaorani da istraži regiju i prikupi uzorke iz populacije anakondi, za koju se priča da je najveća od postojećih", rekao je profesor Fraj.

„Domorodački lovci odveli su nas u džunglu na desetodnevnu ekspediciju u potragu za ovim zmijama koje smatraju svetima.

"Veslali smo kanuima niz riječni tok i imali sreće da pronađemo nekoliko anakondi koje su vrebale u plićaku i čekale plijen.

 "Veličina ovih veličanstvenih stvorenja bila je nevjerovatna - jedna ženka anakonde koju smo susreli bila je dugačka nevjerovatnih 6,3 metra.

"Postoje neprovjerene priče naroda Vaorani o drugim anakondama u tom području koje su dugačke više od 7,5 metara i teške oko 500 kilograma."

Profesor Fraj je rekao da se vrsta sjeverne zelene anakonde odvojila od južne zelene anakonde prije gotovo 10 miliona godina, a genetski se razlikuju za 5,5 posto. "Šumski požari, suša i klimatske promjene značajne su prijetnje za opstanak tih vrsta reptila.

"Te rijetke anakonde i druge vrste koje dijele ovaj udaljeni ekosistem suočavaju se sa značajnim izazovima."

Profesor Fraj je rekao da će se njegov sljedeći istraživački projekt fokusirati na zagađenje Amazona teškim metalima.

"Nijesu samo te goleme zmije suočene s prijetnjama životnoj sredini, već gotovo sva živa bića u regiji", rekao je.

"Otkriće nove vrste anakonde je uzbudljivo, ali je ključno naglasiti hitnu potrebu za daljnjim istraživanjem tih ugroženih vrsta i ekosistema.

"Od posebne je važnosti istraživanje o tome kako petrohemijske kompanije koje ispuštaju naftu utiču na plodnost i reproduktivnu biologiju tih rijetkih zmija i drugih ključnih vrsta u Amazonu."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.