Predsjednica Perua osumnjičena da nije prijavila kolekciju luksuznih satova
Foto: Guliver, AP Photo/Eraldo Peres

RACIJA U KUĆI BOLUARTE

Predsjednica Perua osumnjičena da nije prijavila kolekciju luksuznih satova

Policija u Peruu izvršila je raciju u kući predsjednice Dine Boluarte u okviru istrage o porijeklu njene kolekcije luksuznih satova.

Snimci koje je emitovala lokalna televizija pokazuju kako istražitelji okružuju dom predsjednice u predgrađu Lime, ​​dok je policija blokirala saobraćaj.

Vlasti su tražile više od deset luksuznih satova marke "roleks" koje predsjednica navodno nije prijavila.

Boluarteova je pod istragom zbog kolekcije luksuznih satova koju je stekla od dolaska na položaj potpredsjednice Perua u julu 2021. godine, a zatim i u periodu od decembra 2022. godine, kada je preuzela dužnost predsjednice države.

Istraga je pokrenuta nakon što je novinski izvještaj skrenuo pažnju na luksuzne satove koje je nosila na javnim događajima, a datiraju od kada je preuzela dužnost u decembru 2022. godine. 

Ona je najpre izjavila da od svoje 18. godine posjeduje najmanje jedan sat marke "Roleks" kao ličnu imovinu stečenu "ličnim dobitkom", pozivajući medije da se ne bave ličnim stvarima.

Državni tužilac Huan Vilena izjavio je, međutim, da predsjednica ima obavezu da istražnim organima stavi na uvid tri "Roleks" sata i upozorio je da ne prikriva i ne uništava te satove.

On je takođe kritikovao Boluarteovu zato što je zatražila da za dvije nedjelje bude odloženo njeno pojavljivanje pred sudom.

Vlada je ranije ovog mjeseca najavila da će pregledati njene izjave o imovini iz posljednje dvije godine.

Dina Boluarte je postala predsjednica poslije smjene i hapšenja šefa države Pedra Kastilja.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.