Jakić: SO Šavnik izglasala skraćenje mandata, odluka Vlade će imati nesagledive posledice

Jakić: SO Šavnik izglasala skraćenje mandata, odluka Vlade će imati nesagledive posledice

Na večerašnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) Šavnik odbornici su izglasali odluku o skraćenju mandata, kao odgovor na odluku koja je donesena na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore, a to je, kako je istakao, danas ministar javne uprave Maraš Dukaj da je uvedena prinudna uprava u ovoj opštini.

- Odgovor odbornika vladajuće većine je bio taj da ne dozvole ono što je do sada vidljivo, a to je namjera da se na silu preuzme vlast u Šavniku i na sjednici koja je održana u 18 časova oni su skratili sebi mandat i na taj način onemogućili namjeru Vlade Crne Gore - kaže Jakić. 

Ističe da se radi o "neviđenom presedanu" u  kojem se Vlada na najgrublji mogući način miješa u rad lokalnih samouprava i uvodi praksu da "kada im se ne dopada vlast u jednoj opštini može uvoditi na ovakav način prinudnu upravu".

- To je nezapamćeno i imaće nesagledive posledice za ubuduće. To je ono o čemu ministarstvo nije vodilo računa,  a i ne čudi, kada ne mogu ove osnovne stvari da povežu na pravi način i da ih percipiraju onakve kakve jesu, a ne da uđu dalje u suštinu problema i uvide koje će sve posledice izazvati. Na ovaj način se izaziva raspisivanje nekih novih izbora i ukoliko predsjednik Crne Gore nasedne na jednu ovakvu igru Vlade, koja se igra i prema predsjedniku i prema lokalnoj samoupravi, bićemo u situaciji da imamo dva izborna procesa u jednom trenutku, što je nezapamćeno u demokratiji - kaže Jakić. 

Jakić navodi da je Vlada izašla iz onoga što su bili pravi okviri da se riješi pitanje izbornog procesa i da se odgovori treba tražiti u Odboru za izbornu reformu, a ne silom "pošto-poto uz nepoštovanje zakona i Ustava Crne Gore".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.