Naučnici kažu da su uspješno eliminisali HIV iz zaraženih ćelija
Ćelije HIV-a, Foto: Shutterstock

Naučnici kažu da su uspješno eliminisali HIV iz zaraženih ćelija

Naučnici kažu da su uspješno eliminisali HIV iz zaraženih ćelija koristeći tehnologiju za uređivanje gena CRISPR.

CRISPR djeluje kao makaze, ali na molekularnom nivou, reže DNK tako da se "loši" djelovi mogu ukloniti ili deaktivirati, piše Bi-Bi-Si.

Postojeći lijekovi protiv HIV-a mogu zaustaviti virus, ali ga ne mogu eliminisati, stoga su ovi nalazi važan korak naprijed u liječenju ove bolesti.

Međutim, radi se tek o početnoj fazi istraživanja.

Stručnjaci sa univerziteta Amsterdam napominju da ova studija za sada predstavlja samo koncept tretmana i da će trebati pričekati prije razvoja lijeka.

Tim iz Amsterdama nije jedini koji pokušava pobijediti HIV putem CRISPR tehnologije.

Iz američke kompanije Excision BioTherapeutics navode da tri dobrovoljca s HIV-om nakon 48 sedmica nemaju ozbiljne nuspojave od tretmana. Njihovo istraživanje je još uvijek u toku.

Virolog, Džonatan Stoj, sa Instituta Francis Crick u Londonu smatra da je uklanjanje HIV-a iz svih ćelija koje bi ga mogle sadržavati ekstremno izazovno.

"Postoji zabrinutost zbog mogućih dugoročnih nuspojava. Pretpostavljam da će proći mnogo godina prije nego što terapija temeljena na CRISPR tehnologiji postane rutina - čak i pod pretpostavkom da je učinkovita."

HIV inficira i napada ćelije imunološkog sistema i putem njihove mašinerije izrađuje svoje kopije. Čak i uz učinkovito liječenje, mnoge inficirane ćelije ulaze u stanje mirovanja ili latentno stanje, odnosno još uvijek sadrže genetski materijal HIV-a bez aktivnog stvaranja virusa.

Većini zaraženih treba doživotna antiretrovirusna terapija. Ako prestanu uzimati ljekove, uspavani virus se može ponovno probuditi i uzrokovati probleme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.