Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima podrške

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima podrške

Izbornu listu za predsjednika Sjeverne Makedonije danas su - poslednjeg dana za podnošenje, predali kandidatkinja najveće opozicione partije VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja partije Ljevica Biljana Vankovska i Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije i kandidat vladajuće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI).

Kandidaturu su juče podnijeli predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski koga podržava vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider partije "Grom" Stevčo Jakimovski, gradonačelnik Kumanova i lider partije "Znam - Za našu Makedoniju" Maksim Dimitrievski i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari iz koalicije albanske opozicije "Vredi" (Vlen).

Rokovnikom za predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji predviđeno je da DIK provjeri da li kadidati ispunjavaju uslove predviđene Ustavom i da potvdi liste ako su uslovi ispunjeni.

Za prikupljane potpisa podrške kandidatima za izbore za predsjednika Sjeverne Makedonije, koje je trajalo od 23. februara do 8. marta, bilo je prijavljeno 15 kanidata, od kojih osmoro nije uspjelo da prikupi potrebnih 10.000 potpsa upisanih birača.

Kampanja za predsjedničke izbore će početi 4. aprila.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće u srijedu 24. aprila, a drugi u srijedu 8. maja, zajedno s parlamentarnim izborima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.