Ustavni sud donio odluku: Milanović ne može da se kandiduje za premijera

Ustavni sud donio odluku: Milanović ne može da se kandiduje za premijera

Ustavni sud Hrvatske je donio odluku da predsjednik države Zoran Milanović ne može da se kandiduje za premijera niti poslanika, sve dok obavlja funkciju predsjednika.

“USUD je na sjednici 18. marta razmotrio izjavu PRH-a Milanovića da će se kandidovati na izborima kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a. USUD je razmotrio izjave date na njegovoj Fejsbuk stranici da će ostati kandidat za premijer bez obzira hoće li biti na listi SDP-a. USUD je dužan da upozori sva tela koja učestvuju u izbornom procesu na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Oldluke moraju biti u skladu s temeljnim vrijednostima države”, naveo je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije posle sjednice suda.

On je naveo koje su dužnosti predsjednika Hrvatske.

“PRH je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne sme učestvovati u političkim aktivnostima niti jedne stranke, što isključuje mugoćnost da PRH bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao premijerski kandidat”, dodao je Šeparović.

On je dodao da je kandidovanje predsjednika države i isticanje kao kandidata za predsednika Vlade nespojivo je s njegovim ustavnim ovlašćenjima i načelom trodeobe vlasti.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.