Mašina za suđe ne pere dobro? Provjerite ove stvari
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mašina za suđe ne pere dobro? Provjerite ove stvari

Mašina za pranje sudova već odavno nije luksuz nego sastavni dio mnogih domaćinstava, a to će vam prije svih reći one porodice koje broje više članova. Međutim, bilo da su u pitanju ugradne mašine za sudove ili one klasične, može se desiti da sudovi budu loše oprani..

Neke greške ponavljaju se često i nismo ih uvek svjesni, ali mogu se lako ispraviti.

1. Loše postavljeni sudovi

Da bi mašina za pranje sudova obavila posao za koji je namijenjena, moraju se poštovati pravila koja dolaze u okviru uputstva, a jedno od njih je da sudovi moraju biti pravilno raspoređeni. U slučaju lošeg rasporeda, sudovi neće biti oprani kako treba i bespotrebno ćete potrošiti više struje i vremena nego što bi trebalo.

Pravilo je da šolje i čaše idu na gornju policu jer su lakše, a uz njih idu i plastične posude koje smiju da se peru u mašini. Na donju policu idu veći i teži sudovi, poput tanjira, tiganja i šerpi. Izbjegavajte pranje drvenih daski za sječenje, a veće tanjire za serviranje hrane stavite sa strane, piše shoppster.rs.

2. Prljava ili začepljena prskalica

Prskalice ili brizgaljke u mašini za pranje sudova na smiju biti blokirane i treba provjeriti da nisu začepljene. One u sebi imaju rupe kroz koje se u mašinu ispušta voda koja služi da rastvori deterdžent u dozeru. Zapušenje može dovesti do niza problema koji ishoduju neopranim sudovima, pa ih treba čistiti i provjeravati redovno. I gornja i donja prskalica mogu se skinuti i očistiti mlazom vode, a za otčepljavanje rupa možete upotrijebiti pincetu ili čačkalicu.

3. Prljav ili začepljen filter

Iako mu je svrha da uhvati prljavštinu i naslage sa sudova, filter ne smije da se začepi, jer ako se to desi – pravilno funkcionisanje biće onemogućeno. Zato i filter treba provjeriti sa vremena na vrijeme, izvaditi ga iz donjeg dijela mašine i oprati pod mlazom vode. Jedna od indikacija da je filter zapušen je i neprijatan miris, zato ga provjeravajte češće kako biste to spriječili.

Ako se mašina za pranje sudova pokvari, postoje sitnice koje možete uraditi, ali još je važnije šta možete uraditi preventivno:

1. Sastružite ostatke hrane sa sudova

Sudove ne morate ispirati prije stavljanja u mašinu, ali bilo bi dobro da sa njih uklonite stvrdnute i sasušene komade hrane. Oni mogu blokirati filter i onemogućiti pravilno ispiranje. Nekoliko minuta truda pravi puno razlike na duže staze.

2. Koristite odgovarajući deterdžent i program

Vrlo je važno da pratite uputstva za korišćenje mašine, što podrazumijeva i izbor pravog deterdženta i sredstva za ispiranje. Nikako na svoju ruku ne treba koristiti proizvode koji se ne uklapaju uz vašu mašinu jer oni mogu skratiti rok trajanja uređaja. To podrazumijeva i pravu količinu i dobar izbor programa za ispiranje, koji zavisi od zaprljanosti sudova i vrste korišćenog deterdženta.

3. Provjerite da li su deterdžent i dozer suvi

Deterdžent za mašinu za pranje sudova mora se čuvati na suvom mjestu, daleko od vlage. Ukoliko je mokar, zalijepiće se za dozer i neće se u potpunosti rastvoriti. Isto važi i za slučaj da je sam dozer mokar, pa to treba provjeriti i po potrebi ga osušiti prije sipanja deterdženta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.