EU priprema sankcije za osobe koje smatra umiješanim u smrt Navaljnog
Aleksej Navaljni preminuo tokom izdržavanja zatvorske kazne

EU priprema sankcije za osobe koje smatra umiješanim u smrt Navaljnog

Evropska unija će usaglasiti sankcije za nekoliko osoba za koje se smatra da su umiješane u maltretiranje i smrt kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog (Navalny), koji je preminuo 16.februara u arktičkoj kaznenoj koloniji, izjavili su u petak trojica diplomata za Reuters.

Ministri vanjskih poslova EU bi trebali da sankcije odobre u ponedjeljak, dan nakon završetka trodnevnih ruskih izbora koji će predsjedniku Vladimiru Putinu gotovo sigurno dati još šest godina na čelu najveće svjetske nuklearne sile.

Nakon što je preživio pokušaj trovanja 2020. godine, 47-ogodišnji Navaljni, koji je bio Putinov najistaknutiji kritičar kada je umro prije mjesec dana, služio je zatvorsku kaznu od preko 30 godina zbog prevare, ekstremizma i drugih optužbi za koje je rekao da su izmišljene da bi ga ućutkali.

Ruske vlasti su izdale smrtovnicu u kojoj navode da je umro prirodnom smrću, no Navaljnijevi saradnici vjeruju da su ga ubile vlasti, što Kremlj negira.

Osam evropskih zemalja prvobitno je u februaru pisalo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelu tražeći sankcije ruskim tužiocima, sudovima i zatvorskim zvaničnicima zbog smrti Navaljnog.

“Mislim da ćete vidjeti politički dogovor o sankcijama protiv osoba koje su bile umiješane u smrt Navaljnog”, rekao je Reuters-u jedan visoki diplomata EU, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Dvojica drugih diplomata su takođe rekli da očekuju političku odluku ministara, iako iz tehničkih razloga mjere neće biti zakonski usvojene do kasnijeg datuma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.