Iz UIKS-a tvrde da je zatvorenik počeo da iznosi primjedbe kada su mu uzeli telefon: Mitrovićevi navodi nisu potvrđeni

Iz UIKS-a tvrde da je zatvorenik počeo da iznosi primjedbe kada su mu uzeli telefon: Mitrovićevi navodi nisu potvrđeni

Tvrdnje zatvorenika Marka Mitrovića da mu je prijetio službenik zatvora nijesu potvrđene izjavom nijednog osuđenika i zaposlenog, saopštili su iz Službe za odnose s javnošću Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Osim toga, kako tvrde, Mitrović je primjedbe na rad službenika i postupanje obezbjeđenja prema njemu počeo da iznosi tek nakon što je prilikom pretresa kod njega pronađen mobilni telefon i zbog toga protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

– Povodom tvrdnji zatvorenika M.M. da je dobio prijetnje od jednog visokorangiranog službenika, a koje su mu prenesene preko drugog lica, nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija pristupili su ispitivanju pomenutih navoda. Tokom postupka ispitivanja, zatražena su izjašnjenja od službenika, te obavljeni razgovori kako sa zatvorenikom M.M., tako i sa drugim zatvorenicima koje je on pomenuo. Kako službenici, tako i zatvorenici svojim izjavama u potpunosti su opovrgli navode zatvorenika M.M., odnosno ukazali da su njegovi navodi o dobijenim prijetnjama neistiniti i netačni – navode iz UIKS- a.

Pojasnili su da je pretres sobe u kojoj je smješten zatvorenik Mitrović vršen više puta, što je izazvalo njegovo negodovanje.

– U konkretnom slučaju, pretresi su se pokazali u potpunosti opravdanim jer je u sobi u kojoj, između ostalih, boravi i zatvorenik M.M. u više navrata pronađen mobilni telefon. Takođe, time su opovrgnute i njegove tvrdnje da su pretresi rezultat navodnih ličnih animoziteta službenika prema njemu – tvrde iz uprave zatvora.

Kako su dodali, postupajući po pritužbama ovog zatvorenika koje je upućivao Ministarstvu pravde i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, vršena je djelotvorna istraga unutar UIKS-a, kojom nije utvrđeno da su postupanjem službenika obezbjeđenja na bilo koji način povrijeđena ili ugrožena njegova prava.

– Povodom navoda zatvorenika M.M. da je morao prekinuti liječenje u Institutu u Igalu zbog "iživljavanja komandira M.J.", ističemo da je zatvorenik M.M svojevoljno prekinuo liječenje. U pisanoj izjavi kojom se obratio radi prekida liječenja pozitivno se izjasnio o radu službenika obezbjeđenja, navodeći da svoj posao obavljaju apsolutno profesionalno i korektno – tvrde iz UIKS-a.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.