Srbija od oružja izvozi sve što stigne, kaže Vučić

Srbija od oružja izvozi sve što stigne, kaže Vučić

Srbija izvozi sve od oružja što za prodaju stigne da proizvede, izjavio je šef države Aleksandar Vučić.

Kako prenosi Fonet, on je rekao da je interesovanje toliko da bi Srbija samo jednim ugovorom mogla da proda sve što napravi za 30 godina.

„Trka u naoružanju počela je kada je svijet shvatio da predsjednik Rusije Vladimir Putin neće biti lako pobijeđen. Zbog toga se svi naoružavaju pet puta brže“, naveo je Vučić 9. marta u posjeti Vojno-tehničkom institutu (VTI) u Beogradu.

Govoreći o domaćoj produkciji, Vučić je na prikazu vojne tehnike rekao da je u narednom periodu cilj proizvodnja 5.000 dronova-kamikaza ’komarac’ koji razvijaju stručnjaci VTI-ja. Dodao je da je plan da do septembra u upotrebu uđe izviđačka bespilotna letjelica ’vrabac’.

Vučić je nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. više puta saopštio da Srbija ne izvozi oružje Kijevu i Moskvi. Neposredno po izbijanju rata Rusije protiv Ukrajine Beograd je uveo moratorijum na održavanje vojnih vježbi sa stranim partnerima.

'Opala saradnja sa Rusijom'

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je 9. marta da je Srbija u posljednje dvije godine imala sadržajnu vojnu saradnju sa članicama NATO saveza.

„Imajući u vidu novonastale okolnosti, saradnja Srbije sa Rusijom nije značajnije razvijana od kada je počeo rat u Ukrajini“, rekao je Starović za Glas Amerike.

Do rata u Ukrajini, Vojska Srbije imala je vježbe u zemlji i inostranstvu sa vojskama nekadašnjeg Istočnog bloka, Rusije i Bjelorusije, kao i oružanim snagama Zapada, Sjedinjenih Američkih Država i ostalim članicama Sjevernoatlantske alijanse.

Od 2006. članica je programa Partnerstvo za mir, što se smatra prvim korakom ka članstvu u NATO savezu. Zvanični Beograd 2007. godine Srbiju je proglasio vojno neutralnom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.