Osmomartovski marš u Beogradu u znaku radnih prava i slobode govora

Osmomartovski marš u Beogradu u znaku radnih prava i slobode govora

Pod sloganom "Uvek na prvoj liniji", u Beogradu se održava Osmomartovski protestni marš za radna prava žena

"Želim da nas danas čuju žene u svim gradovima Srbije i u regionu, sve one čiji je rad potplaćen ili neplaćen. Danas smo tu za sve njih", rekla je na protestu jedna od organizatorki Iva Parađanin.

Na skup je pozvala Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja kako bi skrenula pažnju i na porast nasilja u društvu u Srbiji i "odlučno stala u odbranu slobode mišljenja, govora i okupljanja u vrijeme progona aktivistkinja, novinarki i političarki".

Učesnice i učesnici protesta šetaju centralnim beogradskim ulicama, a kolona se kreće u tišini u znak poštovanja prema žrtvama masovne pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja 2023.

"Osmog marta 2024. godine odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Organizatorke se zalažu za dostojanstven rad i platu za život, odbranu ženskih političkih prava, siguran porođaj i reproduktivna prava.

U saopštenju su prenijele i poruku mira:

"U vrijeme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve. Stojimo uz žene, autohtone narode i migrante koji su najviše su pogođeni ekološkom nepravdom".

Od kad i zašto se obeležava 8. mart?

Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama zbog loših uslova rada i niskih plata.

Demonstrantkinje je rasterala policija. Dva meseca kasnije žene su osnovale sindikat.

Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin, koja je bila članica Njemačke socijalističke partije.

Ujedinjene nacije (UN) su 1975. godine, koja je inače bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obeležavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena. Dve godine kasnije Generalna skupština UN-a je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Izvor:Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.