Zločin bez kazne

Zločin bez kazne

Kusturica otkrio kako će se zvati njegov sljedeći film: "Zločin bez kazne" kombinacija dva klasika

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica najavio je da namjerava da se bavi interpretacijom ruskih književnih klasika i da će mu sljedeći film, inspirisan čuvenim romanom Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, nositi naziv "Zločin bez kazne".

Kusturica je naveo da bi taj film bio kombinacija čuvenih romana "Idiot" i "Zločin i kazna".

- Sve zemlje progresa, pa i Rusija, prolaze kroz fazu velikih duševnih lomova i velikih promena - rekao je Kusturica za ""Raša Tudej Balkan".

On je istakao da bi volio da da adaptira roman "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova, pri čemu bi se fokusirao na lik Pontija Pilata.

Tokom panel diskusije na Festivalu mladih u Sočiju Kusturicu je jedan od učesnika pitao da li ga interesuje da snima filmove koji bi se bavili Crnom Gorom, na šta je čuveni reditelj odgovorio "da je to od Petra Velikog bio jedan junački narod" i da bi se mogao snimiti "jedan strašan film o crnogorskim hajducima".

"To bi bila prava tema. Hajduci, koji su i revolucionari, i kriminalci, i dobri očevi i muževi, i sve što to podrazumijeva. Tako da, zašto ne? U onom kršu, onom bijelom kamenu koji reflektuje svjetlost bolje nego bilo gdje drugdje na planeti, i gdje postoji istorija junačka, bi mogao da se napravi film - rekao je Kusturica, prenosi Srna.

On je dodao da je junačka Crna Gora u međuvremenu doživjela razne transformacije, ali je ostala i srpska, što je vrlo značajno, jer joj to daje autentičnu i originalnu dimenziju.

- Crna Gora danas živi neki lažni evropski život, i bojim se da je od tih EU i NATO programa sve dalje od sebe - rekao je Kusturica i pojasnio da unutrašnja i spoljna politika udaljava Crnu Goru samu od sebe.

Kusturica je roman "Prebivalište" Zahara Prilepina ocijenio jednim od najboljih romana na svijetu, poručivši da Rusija treba da se "fokusira na sopstvenu kulturu".

Srpski reditelj je naglasio da Rusija ima dobre uslove za razvoj kulture i da Rusi treba da snimaju ruske filmove, a ne da se ugledaju na Holivud.

Izvor:Dan

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.