Rusija zabranila izvoz benzina na šest mjeseci
Ilustracija

"Stabilizacija" na unutrašnjem tržištu goriva

Rusija zabranila izvoz benzina na šest mjeseci

Ruska vlada objavila je da od petka zabranjuje izvoz benzina na šest mjeseci, što je odluka donijeta da se "stabilizuju" cijene na benzinskim pumpama na unutrašnjem tržištu.

"Od 1. marta vlada uvodi privremenu zabranu izvoza benzina", saopštila je ruska vlada.

"Mjera koja će biti na snazi šest mjeseci, do 31. avgusta treba da služi da se održi stabilna situacija na tržištu goriva tokom perioda povećane tražnje vezane za proljećne radove, posebno u više rafinerija", saopštila je vlada.

Mjera je uvedena dvije nedjelje pred predsjedničke izbore na kojima će Vladimir Putin biti ponovo izabran, a taj rezultat je gotovo siguran s obzirom na to koliko je opozicija smanjena posljednjih godina.

"Zabrana se ne odnosi na isporuku u okviru međunarodnih međuvladinih sporazuma uključujući sa zemljama članicama Evroazijske ekonomske zajednice - Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Jermeniji", dodala je vlada.

Rusija je već imala takvu mjeru u jesen 2023. zbog porasta cijena goriva na benzinskim pumpama, zbog čega se stalno smanjivala kupovna moć Rusa već pogođena slabljenem vrijednosti rublje zbog sankcija.

Rusija je 2023. godine proizvela 43,9 miliona tona benzina, prema zvaničnim podacima.

Finansijski priliv od prodaje nafte i naftnih derivata je neophodan za Moskvu u vrijeme kada je njena privreda okrenuta ka ratnoj da bi se podržala vojna ofanziva u Ukrajini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.