Nastavak gradnje puta Rožaje-Špiljani 1. marta
Foto: Screenshot, RTCG

Radovi traju četiri godine

Nastavak gradnje puta Rožaje-Špiljani 1. marta

Rekonstrukcija 18 i po kilometara puta od Rožaja do Špiljana traje tri i po godine. Radovi su počeli u avgustu 2020, a rokovi su probijani zbog korone, neblagovremene eksproprijacije zemljišta i rata u Ukrajini, kažu iz Uprave za saobraćaj. Poručuju da će izgradnja, koja je prekinuta tokom zime, biti nastavljena 1. marta.

Kada bi bio u pitanju neki sporedni put možda i ne bismo toliko obraćali pažnju na odugovlačenje završetka radova, ali dionica od Rožaja do Špiljana jedna je od najprometnijih u Crnoj Gori. Ta trasa je izlaz iz Crne Gore, odnosno ulaz u našu državu, u zavisnosti da li idete prema Srbiji ili obrnuto. Teren je težak za rad, ali projektom je definisano mnogo kraće vrijeme za rekonstrukciju u odnosu na ono što imamo sada.

"Od početka je bilo malo problematično za izvođenje radova. Ako se sjetite, tad je bilo doba korone. Rožaje je bilo zatvoreno jedno vrijeme a onda smo imali problema oko eksproprijacije i vezano za revidovanu projektnu dokumentaciju koju smo morali preprojektovati tako da su se radovi odužili. Ovo je već četvrta godina", kazao je Dušan Kokić iz Uprave za saobraćaj.

U međuvremenu je povećana prvobitna cijena radova.

"Ugovorena cijena radova je bila oko 23 miliona eura međutim u međuvremenu je došlo zbog krize u Ukrajini do povećanja jediničnih cijena i Vlada Crne Gore je odobrila da izvođač ima pravo na kliznu skalu i mu tu kliznu skalu primjenjujemo tako da će na osnovu tih razlika u cijeni i nekih dodatnih radova koji su tamo izvođeni vrijednost ugovora biti poskupljena za 4 miliona eura", kazao je Kokić.

U toku zime, iako smo imali najtopliji januar u prethodnih 70 godina i mnogo sunčanih dana, bez snijega, kompanija Štrabag ne izvodi radove.

"Radovi se ne izvode zbog toga što je izvođač radova mislio da će vremenski uslovi u toku zime biti mnogo lošiji nego što su sad. Imamo najave, on je trebao da planira odnosno planirao je 15. mart za nastavak radova ali zbog boljih uslova radovi se nastavljaju 1. marta", kazao je Kokić.

Novi rok za završetak radova je 15. jun. Za prethodna kašnjenja nema penala, a svaki prekoračeni dan, nakon novog roka, izvođača će koštati 0,1 odsto ugovorene vrijednosti radova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.