Opasna sintetička droga osvaja evropsko tržište: Smrtonosni

Opasna sintetička droga osvaja evropsko tržište: Smrtonosni "sladoled" ubija moždane ćelije

Tokom 2021. godine u Crnoj Gori zabilježen je jedan slučaj pojave 3-MMC, radilo se o pošiljci od oko 25 grama koju je državljanin Francuske naručio preko Interneta i koju su službenici za borbu protiv droga zaplijenili od njega, saopšteno nam je iz Uprave policije

Smrtonosna sintetička droga 3-MMC, poznata i po imenu "sladoled", već nekoliko godina je prisutna na evropskom tržištu, ali je, sudeći po izvještajima, u poslednje vrijeme sve popularnija i u zemljama u okruženju, a u našoj državi tokom 2021. godine zabilježen je jedan slučaj pojave 3-MMC.

U tom slučaju, kako je za "Dan" saopšteno iz Uprave policije, radilo se o pošiljci od oko 25 grama koju je državljanin Francuske naručio preko Interneta i koju su službenici za borbu protiv droga zaplijenili od njega.

- 3-MMC je sintetički katinon koji se prati kao nova psihoaktivna supstanca kroz Sistem ranog upozorenja na nove psihoaktivne supstance Evropske unije od 2012. godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije poznati zdravstveni rizici uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, visok krvni pritisak, glavobolju, napetost mišića, tremor i nemir. Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdili dugoročni efekti, navode iz UP.

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.