U Bjelorusiji se održavaju parlamentarni i lokalni izbori

U Bjelorusiji se održavaju parlamentarni i lokalni izbori

U Bjelorusiji su otvorena birališta na parlamentarnim i lokalnim izborima, prenela je bjeloruska novinska agencija Belta. Većina kandiata su članovi četiri zvanično registrovane partije: Belaja Rus, Komunističke partije, Liberalno-demokratske partije i Stranke zakona i pravde.

Sve četiri partije podržavaju politiku veloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, dok desetak partija nije moglo da se registruje prošle godine.

Lider bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska, koja je u izgnanstvu u susjednoj Litvaniji nakon što je osporila pobjedu Lukašenku 2020. godine, apelovala je na glasače da bojkotuju izbore.

Današnji izbori biće prvo glasanje u Bjelorusiji od 2020. godine, kada je Lukašenko osvojio šesti mandat, nakon čega je došlo do protesta nezadovoljnih demonstranata, koji su osporili regularnost glasanja.

Aleksandar Lukašenko 2020. započeo šesti predsjednički mandat

Građani Belorusije će birati 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na lokalnim izborima na 5.411 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 20 časova. Na biračkom spisku se nalazi 6.911.742 osobe.

Ovog puta će članovi parlamenta i lokalnih odbora biti birani istovremeno, a mandat će im trajati pet godina. Više od 45.000 domaćih posmatrača će nadgledati izbore, kao i 300 međunarodnih, mahom članica Zajednice nezavisnih država, izuzev Moldavije i Ukrajine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.