Srebrenica: Sveštenik odlučio graditi crkvu u selu gdje nema pravoslavaca

POZNAT PO RADIKALIZMU

Srebrenica: Sveštenik odlučio graditi crkvu u selu gdje nema pravoslavaca

Luka Babić, iguman manastira Karno kod Srebrenice, dobio je dozvolu od lokalnih vlasti predvođenih načelnikom općine Srebrenica Mladenom Grujičićem da na prostoru bivše zgrade "Pošta Srpske" izgradi pravoslavnu crkvu.

Osim što u ovom selu ne živi niti jedna osoba pravoslavne vjeroispovijesti, preko puta crkve koja je u izgradnji nalazi se šehidsko-spomen obilježje Kragljivode.

Ovim povodom su stanovnici Mjesne zajednice Osatica poslali pismo OHR-u, Delegaciji EU u BiH, američkoj i britanskoj ambasadi u našoj zemlji, SPC u Srbiji, Mitropoliji Dabrobosanskoj, Rijasetu Islamske zajednice u BiH i Općini Srebrenica.

U pismu ističu da je Babić radikalan i da ne krije svoju mržnju prema Bošnjacima te želi narušiti dobre odnose Srba i Bošjaka na ovom području.

2c

Stanovnici ove mjesne zajednice traže od nadležnih općinskih organa odgovore na pitanja kako je Luka Babić dobio ovaj objekat, kako je počeo gradnju pravoslavne crkve u bošnjačkom selu i ko je izdao dozvolu za građenje i prenamjenu objekta.

3c

"Apelujemo na uvaženu SPC da svojim autoritetom zaustavi mrziteljski odnos sveštenog lica, koje svojim ponašanjem narušava ugled i crkve i srpskog naroda. Pozivamo uvaženi Rijaset IZ u BiH da, putem Međureligijskog vijeća, ovaj problem pokuša riješiti na nivou vjerskih zajednica. Pozivamo međunarodnu zajednicu da, ukoliko je Opština Srebrenica izdala dozvolu za građenje, istu poništi kao što je učinio nekadašnji visoki predstavnik kada je na bošnjačkoj zemlji u Potočarima bila započeta gradnja crkve", navodi se u pismu stanovnika Mjesne zajednice Osatica.

Podsjećaju kako je Luka Babić na Badnji dan 6. januara u manastiru Karno održao liturgiju uz pucnjavu i puštanje nacionalističkih pjesama.

Nakon prijave mještana koji žive u blizini manastira došla je policija, koja nije ništa poduzela, a zbog čega su najavili i krivičnu prijavu.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.