Julija Navaljna, udovica ruskog čelnika opozicije Alekseja Navaljnog (Foto: Beta/AP)

UDOVICA NAVALJNOG

"Putin ubio Alekseja, nastavljam njegovu borbu za slobodnu Rusiju"

Julija Navaljna, udovica ruskog čelnika opozicije Alekseja Navaljnog, u videoporuci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

"Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju", rekla je Navaljnaja u poruci pod nazivom "Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog".

"Vladimir Putin ubio je mog supruga", dodala je Julija, ističući da će sarađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju, prenosi Rojters.

Kremlj je porekao umiješanost u njegovu smrt. Julija optužuje ruske vlasti da skrivaju njegovo tijelo i čekaju da nestanu tragovi nervnog otrova novičoka.

Saveznici Navaljnog znaju zašto je njen suprug ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubistvo, rekla je ona.

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je u ponedjeljak njegovoj majci.

Navaljni, 47-godišnji bivši advokat, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1.900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio 30-godišnju zatvorsku kaznu, navela je zatvorska služba.

Njegovoj majci Ljudmili rečeno je u subotu u zatvoru da je umro od "sindroma iznenadne smrti", nedefinisanog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti.

Portparolka Navaljnog, Kira Jarmiš, rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i advokatima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati.

Uzrok smrti je "neutvrđen", rekla je Jarmiš, dodajući da ruske vlasti lažu i odugovlače.

Njegovoj majci i advokatima nije u ponedjeljak bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica.

"Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo, osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor", tvrdi Jarmiš.

Smrću Alekseja Navaljnog, bivšeg advokata, razjedinjena ruska opozicija ostala je bez svog najharizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe dok se Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030. godine, podsjeća Rojters.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.