Pavićević: Za naš zdravstveni i turistički dragulj presudno vrijeme, odgovornost, ekspertska pamet i, solidarnost svih akcionara
Foto: Vlada Crne Gore

Pavićević: Za naš zdravstveni i turistički dragulj presudno vrijeme, odgovornost, ekspertska pamet i, solidarnost svih akcionara

Prva sjednica Komisije za rješavanje statusa Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ (u proširenom sastavu) održana je 13. februara u prostorijama Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu.

Sjednica je, kako je rečeno, održana nakon što je početkom februara ove godine donijeta Odluku o obrazovanju Komisije u sastavu: dr Srđan Pavićević – potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja (kojeg je Vlada imenovala za predsjednika Komisije), dok su njeni ostali članovi resorni ministri: dr Vojisav Šimun – ministar zdravlja, Nik Gjeloshaj – potpredsjednk Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Janko Odović – ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Novica Vuković – ministar finansija, Vladimir Martinović – ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Nikolina Otašević – sekretarka Komisije, službenica u Ministarstvu zdravlja. Sjednici su prisustvovali svi članovi osim ministra Vukovića, koga je u njegovom odsustvu mijenjala šefica kabineta, Jovana Bojić.

Osim članova Komisije, kako se navodi, sjednici su prisustvovali Zoran Kovačević – direktor Instituta, dr Predrag Dragojlović, predsjednik Odbora direktora Instituta, Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi, kao i predstavnici Agencije za zaštitu konkurencije: Dragan Damjanović, predsjednik Savjeta Agencije i Nebojša Jovović, direktor Agencije.

- Podsjećanja radi, prilikom prve posjete Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu (decembra 2023. godine) potpredsjednik Vlade, dr Srđan Pavićević, i ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun, nakon uvida u zatečeno stanje bili su izričiti u tome da će Vlada u najkraćem roku pristupiti efikasnom rješavanju izazova koji su kulminirali nakon višedecenijskog zanemarivanja i potiskivanja u drugi plan - piše u saopštenju.

Prvi sastanak Komisije u proširenom sasta, dodaje se, protekao je u razmatranju konsolidovanog izvještaja menedžmenta o poslovanju Instituta u prethodnih pet godina, s posebnim akcentom na finansijskim parametrima poslovanja i strukturi dugovanja, raspoloživim resursima, analizi rizika koji ugrožavaju opstanak Instituta, kao i analizi mogućnosti koje obezbjeđuju opstanak Instituta.

- Konstatovano je da je pred Komisijom ozbiljan izazov imajući u vidu da država kao većinski vlasnik nije ni u zakonskoj ni u finansijskoj mogućnosti da nastupi kao povjerilac koji će preuzeti sva dugovanja na sebe, uprkos činjenici da je upravo država svojim višegodišnjim nesavjesnim i neodgovornim odnosom gurala Institut do ivice ambisa i stečaja, od kojeg ga sada dijele dani ili mjeseci. Komisija otvorila za raspravu o nizu potencijalnih modaliteta za rješavanje statusa Instituta – od klasičnog modela dodjele državne pomoći, preko promjene vlasničke strukture, dokapitalizacije, povećanja cijena usluga za domaće stanovništvo i njihovog usklađivanja sa tržišnim cijenama koje važe za inostrane korisnike usluga, prodaje imovine i otvaranja novih tržišta sa zaključkom da nijedan od ovih modela sam za sebe ne rješava akutni problem u kojem se Institut trenutno nalazi - stoji u saopštenju.

Dodaje se i kako se, Imajući u vidu sva zakonska ograničenja u pogledu dodjele državne pomoći, sa posebnom pažnjom razgovaralo o dugu prema najvećem povjeriocu – srbijanskoj Jugobanci i dodatnom usložnjavanju situacije nakon pravosnažnih odluka o potraživanjima zaposlenih, čime ukupna dugovanja Instituta premašuju 20 mil. eura.

- Zaključak Komisije je da se na kompleksnost ove situacije mora reagovati polazeći iz dva pravca, tj. da spašavanje Instituta (koji se nalazi pred stečajem) zahtijeva kratkoročne mjere, kojima se odlaže ili eliminiše najgori scenario, kao i strateške mjere - „spašavanje i restrukturiranje“ po modelu koji predlaže Agencija za zaštitu konkurencije kojima se Institut vraća na poziciju koja mu obezbjeđuje dugoročnu profitabilnost i konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu. Ukoliko se prevaziđe tekuća nelikvidnost i izbjegne najgori scenario, postoje realne šanse da država, uz postojeći menadžment, preuzme inicijativu u izradi održive i uspješne strategije poslovanja i da valorizuje sve resurse Instituta kao jedinstvene i međunarodno prepoznate ustanove u oblasti medicinskog turizma - rečeno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade.

Navodi se i da je Komisija, po urgentnom postupku, zadužila sva resorna ministarstva čiji su predstavnici članovi ove komisije da u narednih sedam dana oforme operativni tim koji će ponuditi najefikasnije rješenje kako bi se deblokirao račun Instituta i omogućio kontinuitet pružanja usluga postojećim, tj. domaćim korisnicima, kao i potencijalnim inostranim korisnicima koji se upravo oglašavaju i očekuju ponudu Instituta.

Kako je navedeno, nakon toga bi se razmatrao jedan od strateških modela za dugoročno, održivo i profitabilno poslovanje.

- Prva sjednica Komisije za rješavanje statusa Instituta „Dr Simo Milošević“ zaključena je riječima predsjednika, dr Srđana Pavićevića: „Za prolazak između Scile i Haribde, za ovaj naš zdravstveni i turistički dragulj, nije presudan prostor, pa čak ni novac, već vrijeme, odgovornost, ekspertska pamet i, u krajnjoj liniji, solidarnost svih akcionara. Posredstvom ove Komisije, 44. Vlada Crne Gore učiniće sve što je u njenoj moći da Institut, kao tipičnu žrtvu tranzicije, prevede u mirnije vode, povrati ugled brenda, valorizuje postojeći kapital i raspoložive resurse u interesu razvoja zdravstvenog turizma i Crne Gore kao prepoznatljive zdravstvene i turističke destinacije u evropskim i svjetskim okvirima. Sada su na potezu finansijski i ekonomski eksperti - zaključuje se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.