Direktor rudnika Brskovo mora da napusti Crnu Goru
Rudnik Brskovo

Prekršen Zakon o strancima

Direktor rudnika Brskovo mora da napusti Crnu Goru

Izvršni direktor kompanije “Brskovo Mine“ Alenius Nils Agne dobio je nalog Uprave policije da napusti teritoriju Crne Gore, saznaje Portal RTCG u Upravi policije. Njemu je boravak otkazan jer nije imao radnu i boravišnu dozvolu, odnosno prekršio je Zakon strancima. Kako nezvanično prenosi taj portal, njemu je izrečena izrečena i zabrana ulaska na teritoriju naše države u narednih 30 dana.

Ovakva odluka uslijedila je nakon što je inspekcija utvrdila da je Agne boravio u Crnoj Gori bez dozvola za rad i boravak, zbog čega je kompanija na čijem je čelu kažnjena sa 1.300 eura zbog prekršenog Zakona o strancima.

Ovo nije prvi put da kompanija krši Zakon o strancima. Podsjetimo, ni bivši izvršni direktor kompanije osnovane za eksploataciju rude u Brskovu, Ričard Bofi, nije imao dozvolu za rad i boravak, što je takođe utvrdila Uprava za inspekcijske poslove.

Podsjetimo, cijela priča o poslovanju firme "Brskovo Mine“, odnosno "Tara resources“ praćena je brojnim kontroverzama. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, nedavno je u izjavi za TVCG poručio da su određene strane diplomate pokušale neprimjereno da utiču na Vladu za otvaranje rudnika u Mojkovcu.

Krajem prošle godine, međutim, na upit resornog ministra, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović dostavila je dopis i kome navodi da su se stekli uslovi za raskid ugovora s koncesionarom rudnika Brskovo kod Mojkovca, jer nijesu dobijeni urbanističko-tehnički uslovi, niti postoje pretpostavke za njihovo izdavanje.

Krajem januara formiran je Međuresorni radni tim za izradu stručne analize Ugovora o koncesiji sa kompanijom "Tara resources“, o otvaranju rudnika Brskovo u Mojkovcu. Konačna odluka očekuje se početkom marta.

Ugovor sa kompanijom iz Australije o geološkom istraživanju lokaliteta Brskovo potpisan je 2010. godine, a 2018. godine australijska kompanija je prenijela vlasnički udio na švajcarsku firmu Fusion Fund I AG, koja je nastavila istraživanja te sada želi i da otvori rudnik "Brskovo mine".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.