Kurti: Ne možemo da poništimo odluku o dinaru
Aljbin Kurti, Foto: Beta

"Srbima će biti dato dovoljno vremena da se prilagode odluci"

Kurti: Ne možemo da poništimo odluku o dinaru

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Priština ne može da poništi odluku o uvođenju eura kao jedine valute na Kosovu i ukidanju dinara.

Kurti je u Londonu za Blimberg rekao da "ne mogu da ponište odluku“, prenosi RTS. 

"Nećemo imati nikakve kaznene mjere, ne želimo nikoga da kaznimo", rekao je Kurti i dodao da će Srbima biti dato vremena da se "prilagode novoj odluci".

Kurti je rekao da se vlada neće miješati u odluku centralne banke i istakao da se zalaže za uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskom poslovanju, prema kojoj je jedina valuta euro.

Privremene institucije vlasti u Prištini usvojile su uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je euro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara.

SAD i EU zatražili su ranije da primjena uredbe bude odložena jer će ona imati veliki uticaj na Srbe, koji primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

Podsjetimo, u četvrtak je, na zahtjev Srbije, održana vanredna sjednica SB UN o Kosovu, na kojoj je predsjednik Aleksandar Vučić istakao da je zabrana dinara kulminacija napada Prištine na Srbe i nealbansko stanovništvo na Kosovu.

Vučić je naglasio da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.