Do Kvon, Foto: Pobjeda

Odluka o izručenju južnokorejskog kralja kriptovaluta vraćena na ponovno odlučivanje

"Do Kvon neće brzo napustiti Crnu Goru"

Apelacioni sud uvažio je žalbu odbrane i ukinuo rješenje Višeg suda o izručenju južnokorejskog državljanina Do Kvona. Time je drugi put predmet vraćen na ponovno odlučivanje, a poručeno je da odluku o tome kome će Do Kvon biti izručen treba da donese sud, a ne ministar pravde.

Južnokorejski kralj kriptovaluta Do Kvon neće skorije napustiti Crnu Goru. O njegovom izručenju Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama ponovo će odlučivati Viši sud, nakon što je Apelacioni drugi put odbio njegovu žalbu odbrane.

"Rješenje Višeg suda zahvaćeno je bitnim povredama odredaba krivičnog postupka i zakona koji se odnose na krivični postupak. Izreka rješenja je nerazumljiva, a dati razlozi su nejasni, što je razlog za njegovo ukidanje", navode u saopštenju Apelacionog suda.

Konačna odluka o tome kome će Do Kvon biti izručen, kako navode iz Apelacionog suda, nije u nadležnosti ministra pravde, već suda.

Da Milović treba da odluči hoće li Do Kvon biti izručen Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Državama, smatrali su u Višem sudu, što je prema mišljenju pravnika, pogrešno, jer je riječ o skraćenom postupku.

"U skraćenom postupku izručenja, konačnu odluku o tome kojoj će državi biti izručen, donosi nadležni sud. Dok u redovnom postupku izručenja, o tome konačnu odluku donosi ministar pravde", kaže advokat Branislav Lutovac.

Druga greška Višeg suda, ukazuje Lutovac, jeste što nije utvrdio koja država je prva tražila Do Kvonovo izručenje.

"Današnja odluka Apelacionog suda samo prolongira stvari. Znači, samo prolongira stvari. Dali su jasna uputstva Višem sudu u kom pravcu da donese sljedeću odluku", kaže Lutovac.

Stav Apelacionog suda nije komentarisao ministar pravde Andrej Milović, ali bi ga mogao saopštiti na sjednici skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu, koji će raspravljati o aferi Do Kvon.

Južnokorejske i američke vlasti potražuju Do Kvona zbog prevare teške više desetina milijardi eura preko kriptovaluta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.